Olvasó

2007.04.16. 02:29

Kombájnból az igazi a kilátás

Nyekeg, sír, jajgat, pöffent, mintha a lelkét akarná kilehelni. Táncol a hátulja, és hosszú percekre eltakarja a szabad eget is a mögüle leselkedő elő ...

Németh F. Bernadett

Nyekeg, sír, jajgat, pöffent, mintha a lelkét akarná kilehelni. Táncol a hátulja, és hosszú percekre eltakarja a szabad eget is a mögüle leselkedő elől, aztán egy éles ráhúzással bevág végre a másik nyekegő, síró, jajgató vasszörnyeteg elé. És azon túl vagy tízzel többel halad társánál. Mindennapos mutatvány ez a 86-os főúton. A mazsolák meg elfehéredő ujjpercekkel szorítják a kormányt, leizzadnak egy vödör vizet, mire sikerül emberéletek feláldozása nélkül bemutatni a produkciót. Aztán kezdődhet a mazsola mutatványa: kielőz, bevág, lelassít, kielőz, bevág, fékbe áll, kielőz, visszaugrik, szemből is jön. Délben, hajnalban, esőben, hóban, nemzeti ünnepen. Húsvétkor olyat láttam, amit nem mertem elhinni: Visegrádról hazafelé tartva az autópályán alig hárman-négyen haladtunk a megye irányába. De mihelyt leértünk a pályáról, kezdődött a játék az életekkel. Ugyanez nem mondható el a miskolci pályáról: kisebb a forgalom, az autópálya után sem esnek egymásra az autósok. Az újonnan születő pályák valahogy mégis mind abba az irányba épülnek, míg itt, a nyugati végen két órát átkozódunk, izzadunk azért, hogy haladjunk egyet a nyomorult egyetlen pályán. No de nem is csak az autópálya hiányzik, ami nélkül tudvalevőleg nem bírnak befektetőket a térségbe csábítani, hanem a rendes út is. Hogy miért hitte azt a kormáynyzat, hogy az útdíj bevezetésével csökken majd a kamionforgalom, megfejthetetlen rejtély, nem hogy csökkent, hanem éppen rázúdult azokra a településekre is, amelyek eddig kimaradtak az áldásból. Az sem teljesen világos, miért jó, hogy a beszedett díjakból újítják fel az utakat: megmásíthatatlan, még ha laikus véleményem is, hogy a 86-osra rákölthetnék Dárius kincsét, az sem segítene rajta, csak ha valami óriás gépekkel be nem szántanák az egészet, s vetnének bele gabnát, annak legalább eredménye lenne. A magyar autós úgyis megtanult már mindenféle közegben haladni, nem akadály a gabna, az autókat legfeljebb kombájnra cserélnénk, abból jó a kilátás, s végre a 86-os leányneve, a Népek barátsága is értelmet nyerne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!