Olvasó

2009.03.02. 08:59

Vegyészmérnök a celli bomba-ügyről

<b>VN</b> - Vegyészmérnök olvasónk enged betekintést a porral oltók működési mechanizmusába. A levél apropója a csütörtöki celldömölki bomba-ügy.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Rettegnek a celldömölki Sági úton, csütörtökön két szén-dioxidos palackot dobtak a házak elé, számolt be róla portálunk. 

Az alábbi olvasói levél néhány fontos kiegészítéssel szolgál.

Tisztelt Uram!

Talán sokan nem tudják, de a porral oltók jelentős része széndioxid hajtógázzal működik. Azért ez a gáz használatos, mivel viszonylag alacsony nyomáson cseppfolyósodik, és ha rendkívüli hőhatás nem éri, nyomása ritkán megy 70 bar fölé. Tekintve egy ilyen célra készített patron méretét és a benne levő anyag mennyiségét, ahhoz hogy felrobbanjon minimum nyílt láng szükséges. Mi történik, ha egy ilyen patron kilyukad? Nos, fúj. A lyuk mérétetétől függően erős a hangja, illetve látványos az épp elpárolgó gáz sugara. Nyitott szelepnél legfeljebb két-három perc, mire teljesen leürül.  A "paintball"-ban (festéklövészet) használt fegyverek is ezzel a hajtógázzal működnek.

Mi történt ott? 

Valószínűleg valaki babrált egy tűzoltókészüléket, és véletlenül sikerült megnyitnia a patront. A patron elkezdett fújni. A delikvens valószínűleg megijedt a kiszabaduló gáztól, és kidobta a kocsiból. (Biztonsági intézkedésképp bőven elegendő lett volna leengedni az ablakot.) Még csak közveszély okozásáért sem lehet felelősségre vonni, legfeljebb szemetelésért.

Nem értem az egész ügy körítését. Házilag készíteni robbanóanyagot és detonátort rendkívül veszélyes hobbi, nem javasolnám senkinek, hogy otthon kezdjen barkácsolni (vegyészmérnök vagyok). Józan ésszel gondolkodva az is hamar kiderülhet, ha valaki támadni akar, az nem fényes nappal fog aggressziót alkalmazni. 

Miért félnek? Mitől félnek?

Végül a kisebbségi kérdésről röviden:

Diákkoromban rendszeresen próbáltak rajtam "védelmi pénzt" behajtani, több-kevesebb sikerrel. Viszont két szomszédom is roma származású, nincs velük semmi problémám. Máshol, másoknál van az eb elhantolva. Egyszerű a megoldás: a családi pótlék 3 gyermekig járjon. E felett nem emelik, csak 3 gyerekért fizetnek, a negyedikért már nem. Aki többet vállal, tegye, de ne a családi pótlék és a segélyek legyen az összes jövedelme. Az vállaljon 3-nál többet, aki el tudja őket tartani!

Amit itt leírok, bármikor vállalom, a józan ész mondatja velem, ha kívánja felhasználhatja. Emellett hadd bocsássam előre, nem vagyok rasszista, és nem különböztetem meg az embereket vallásuk szerint sem.

Tisztelettel:

Molnár Balázs, vegyészmérnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!