Olvasó

2012.08.03. 04:16

Terjedő magyar unortodox gazdaságpolitika

Giró-Szász Andrásnak tagadhatatlanul jobban állt az elemzői szerep, mint a kormányszóvivői; elemzőként ráadásul soha nem bocsátaná meg magának, ha éppen a tranzakciós adó franciaországi bevezetésével példálózva bizonygatná: terjed Európában az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikája.

Vas Népe

A francia és a magyar tranzakciós adó között ugyanis van egy hangyabokányi különbség.

A lankadó Nyugat egyik meghatározó államában csak az egymilliárd eurónál magasabb piaci értékű, franciaországi  székhelyű vállalkozások papírjaival kapcsolatos műveletekre és az elektronikus tőzsdei spekulációk egy meghatározott körére terjed ki. Nálunk pedig? Bár elvileg a bankok, pénzügyi szolgáltatók fizetik majd, de gyakorlatilag a mi zsebünkből. Mindannyiunkéból.

Azokéból is, akiknek nincsenek, soha nem is lesznek milliárdos értékei. Azokéból is, akik mindig azon spekulálnak,  hogyan húzzák ki a hónap végéig. Azokéból is, akik már legfeljebb azt tartják értékpapírnak, amibe csomagolva a kenyeret hazaviszik. Nem lehetetlen tehát, hogy sokan örülnének annak, ha ez az egész másképp alakulna. Ha például az unortodox francia gazdaságpolitika terjedne mifelénk.

Virrasztó Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!