Olvasó

2012.11.11. 06:50

Jól kezeljük Janics ügyét?

Hetek (hónapok?) óta a magyar sportsajtó egyik fő témája a szülőhazájába távozó Janics Natasa – most már Douchev-Janics – ügye.

Munkatársainktól

Bodor Ferenc jegyzete 

Először azt olvashattuk, hogy a bulgáriai edzőtáborban megismert második férje kapna jó edzői állást Szerbiában, és mivel Natasának első a család, követné férjét. Nos, a szerb és magyar illetékesek szegedi találkozásán bebizonyosodott, ez nem igaz, nincs szó semmiféle edzőségről. Natasa, ez nem volt szép, nem volt sportszerű... Aztán különböző című cikkeket lehetett olvasni a lapokban és internetes portálokon: „Ég a híd Janics Natasa mögött.” – „Eldőlt, csak pénzért mehet, nagyjából annyiért, amennyit a londoni olimpia után kapott.” Azaz 150 ezer euróért, 42 millió forintért. – „Bulgáriába menekülhet Janics Natasa” – „Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nem fogadta Janics Natasát.”

– „Bárka nevű éttermét mégsem vásárolja meg Szeged városa.” – „Kérlek, ne gyűlöljetek” – sírva búcsúzott Szegeden Janics Natasa. Mi van-e címek mögött? A hazájába készülő kajakos nyakába vette az országot és igyekezett mindenütt hivatalosan bejelenteni szándékát. A MOB elnökéhez utazva út közben Borkai Zsolt titkárnője közölte az elnök úr üzenetét, miszerint a tények ismeretében nincs miről beszélni. Azaz sem ő, sem a szövetség nem örült a bejelentésnek. A szövetség elnöksége döntött, csak pénzért mehet. Szándéka nem változott, összepakolt, igyekszik áruba bocsátani mindent – azaz felégeti magyarországi kötődéseit –, és elutazott. Az áruba bocsátott dolgok intézésével menedzserét, Csonka Gábort bízta meg. Amikor Szeged város önkormányzata az étterem visszavásárlását szóba hozta, akkor még nem tudott a sportoló távozási szándékáról. Köztudott, ha a magyar szövetség nem járul hozzá távozásához, akkor csak két év múlva versenyezhetne. Vannak azonban – úgymond – áthidaló megoldások.

Elsőként arról olvashattunk, hogy Natasa felveszi állampolgárságát és akkor a bolgárok továbbadják a szerbeknek. De van más is. Ha Douchev lesz szerb állampolgár, akkor férje révén Natasa jövőre már szerb hajóban evezhet. Ez állítólag külön engedélylyel akár 48 óra alatt megoldható. Ebben a volt NBA-kosarasnak, az 1987-ben a Partizan Beograddal BEK-mérkőzésen Körmenden is járt Vlade Divacnak, a Szerb Olimpiai Bizottság vezetőjének lehet döntő szava. Ha egyik sem jön létre, akkor meg szül egy újabb gyereket. A magyarok, úgy tűnik, pénzhez semmiképpen nem juthatnak.

Amúgy nem akárkiről, egy háromszoros olimpiai és 19-szeres világbajnokról van szó, akit hálátlannak egyáltalán nem nevezhetünk, sok dicsőséget hozott az országnak 2004-es honosítása óta. Pénzt sem látunk és úriemberek sem vagyunk, ez lesz az ügy végső mérlege. Azt meg, hogy egy magyar olimpiai bajnok nem fogad egy másik többszörös magyar aranyérmest, még értelmezni sem tudom. Tudjuk, ma minden a pénzről szól, de azért vannak talán más szempontok is. Amúgy meg úgy tűnik, Benedek Dalma, Paksy Tímea és Csipes Tamara zöld utat kaphat Szerbia, Ausztria és Ausztrália felé. Mindig azt hangoztatjuk, a sportban nincs mellébeszélés, az eredmények kőbe vésettek. Talán azon kellene elgondolkodnia az illetékes sportvezetésnek, hogy az egyik legeredményesebb magyar olimpiai sportág képviselői miért a távozás mellett döntenek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!