Olvasó

2013.07.03. 11:22

Határon átnyúló tanulmányút

Három ország, három különböző nyelv 24 városa 2008-ban szövetséget kötött. Sok intenzív találkozó, konferencia és közös projekt után 7 magyar, 8 osztrák és 9 szlovén város kapcsolódott össze.

Fekete Lászlóné

Az Európai Unió támogatja a regionális kezdeményezéseket, hogy elősegítse az európai államok határokat átlépő együttműködését. A 24 város egyedülálló történelmi, építészeti, kulturális és kulináris sokrétűséget mutat fel, sok érdekfeszítő történet rejtőzik benne.Magyarországról Vas és Zala megye érintett településeiről 35-en indultak tanulmányútra.

Az úti cél Zalakaros, az ausztriai Vulkanland (Feldbach környéke), valamint Kőszeg jobb megismerése, kapcsolatépítés, és a tapasztalatok magyarországi hasznosításának lehetőségei voltak. Az ügy komolyságát jelezte, hogy Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere, és Tóth János a Fürdő igazgatóhelyettese részletesen bemutatta a város fejlődését, és jó tanácsokkal látta el a hallgatóságot. Megismerhettük a fürdőt, a fejlesztésekről a séta során megtudtuk mennyire fontos a napi 3-5000 vendég kényelme és a helybeliek megélhetése. Stájerország napos oldalán terül el Vulkanland. Feldbach, Weitz környéki települések kisgazdaságai, manufaktúrái szövetkeztek a jobb megélhetés érdekében. Josef Ober tartományi vezető szerint a családi termelésben összefogtak, és egymást segítve gazdálkodnak.

Megismerhettük a Vulcano Sonkamanufaktúra állattartó munkáját és a világhírű sonka előállítását. Szemetgyönyörködtető körülmények mellett nagyon tetszett, hogy olyan tisztaságban tartják a sertéseket, hogy egyetlen légy sem zavarta az állatokat. A halk komolyzene megnyugtató hatással bírt.

A 27 hónapig érlelt sonka kitűnő volt.Megismerhettünk sörkészítő manufaktúrát és egy ital- és lekvárkészítő családot. Utóbbi négy ember munkáját tükrözi, és a család szépen megél belőle. A környékbeli Zotter csokoládégyár termékeit is felhasználják a zamatos házi lekvár ízesítéséhez.A manufaktúrák bemutatása mellett ismét szemügyrevettük a szomszédok precízségét, kulturált környezetét. Igényes kerteket, történelmi helyeket láttunk.A három napos tanulmányút rávilágított az összefogás értékeire, egymás segítésére. Sok idő telt el a magyar mezőgazdaság szétesése óta, és sajnos a magyar fiatalok nem tapasztalták meg azt, ami Ausztriában egyik érték. Ez pedig az „Oma és Opa Egyetem”, tanulni az idősebbektől.

Arról ne is beszéljünk, hogy az EU 35%-os támogatása elég egy családi vállalkozás beindításához, mert egészen más anyagi alapról indulnak. Ezt a kirándulást színesítette Győrffy Gábor szakmai koordinátor széles látókörű, intelligens tájékoztatója. Kovács Alinka szervezőmunkája egy finom lélek figyelmességét tükrözte.

Remélni lehet csak, hogy egyre több magyar fiatal ismerkedhet meg ezzel a kisgazdaságokra épülő rendszerrel, és a kormányzat megérzi, hogy a minőségi élelmiszerek igénye, és előállítása mindannyiunk egészséges életének záloga. A fotó az ausztriai sonkamanufaktúra előtt készült a csoportról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!