Olvasó

2013.07.30. 08:39

Órákból nyílt gyűjteményes kiállítás Nyőgérben a Kultúrházban

Nyőgér - „Csak a derűs percet és órát számolom”a mottója Biczók József gyűjteményes órakiállításának, mely az elmúlt hétvégén nyílt meg a nyőgéri Művelődési Házban.

Bozzay Lajosné

Szépszámú közönség előtt vasárnap nyílt meg az a tárlat, amelyen nagyon sokféle órát láthatnak az érdeklődők.

A kiállítás megnyitóján az óragyűjtő felesége,  Iván Katalin mutatta be a több mint kettőszáz órát. A bemutatásra kerülő órák csoportosítva kategóriák szerint láthatók. Megtalálhatók a kiállított darabok között homokórák, kandallóórák, fali- és kakukkos órák, zseb- és karórák, stopperórák, sakkórák, utazó- és ébresztő órák, de láthatunk órakülönlegességeket, valamint olyan órákat, amelyek történetükkel az óragyűjtő és felesége családjához kötődnek, ezért a hozzájuk tartozó emlékekből is megismerhettek néhányat a jelenlévők.

Biczók József óragyűjtő így vall szenvedélyéről: "Hogy az órák szerelmese lettem, abban nemcsak kíváncsiságomnak, hanem áldott emlékű ezermester anyai Nagyapámnak és Édesapámnak is volt szerepe. Tőlük tanultam meg, hogy amit ember készített, kitalált, azt egy másik ember is megtanulhatja, tovább fejlesztheti. Így lettem olyan óragyűjtő, aki nem csak gyűjti az órákat, de meg is javítja azokat."

A kiállítást színesíti az a közel húsz óra, amelyeket helyiek hoztak el bemutatni.

A kiállított darabokat Nagy Károly polgármester ajánlotta a látogatók figyelmébe. Megnyitójában beszélt az ember, az idő kapcsolatáról, és az időmérés eszközeinek , az óráknak minden korban való fontosságáról.

Ahogy a Biczók –Iván Házaspár fogalmazott: „Minden pótolható csak az elvesztegetett idő nem pótolható soha."

A kiállítás megtekinthető a héten csütörtökig minden délután 17 és 18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!