Olvasó

2014.05.17. 08:34

„Őrségből Erdélyen át Haza” fotókiállítás Őriszentpéteren

A kutatóorvos, fotográfus, amatőr népzenész dr. Henics Tamás 34 év után hazatért gyermekkora akkori kedves falujába, Őriszentpéterre.

Fekete Lászlóné

Családja 1980-ban költözött Kaposvárra. A kiváló agrárszakember dr. Henics Zoltán a termelőszövetkezet elnökeként mély nyomokat hagyott az ittélők lelkében. A nagytudású szakemberre még több évtized után is tisztelettel emlékeznek az Őrségben. Neve fogalommá vált. Nem is csoda, hogy Tamás nevű fia kiállítására pénteken este megtelt az őriszentpéteri művelődési ház. Az előkészítő, szervező feladatokat Vörösné Vadász Gabriella nyugdíjas pedagógus és Breszkócs Csilla, a művelődési ház vezetője sok segítővel lelkesen végezte. Szabó Józsefné osztályfőnök a volt osztálytársakat összehívta, és aki tehette meg is jelent ezen az eseményen. Igen, az esemény jó értelemben nosztalgiázásra épült. Tamás a gyermekkorára, a jelenlevők a fiatalságukra, a termelőszövetkezetben megélt emlékeikre gondoltak szeretettel. Tamás a kaposvári érettségi után Pécsre került. Az Orvostudományi Egyetemen a diákköri tudományos munka hatására döntött úgy, hogy a klinikai orvoslás helyett a kutatást választja élethivatásnak. Friss diplomásként az Egyesült Államokba került. Hazajött, de pár év múlva a kutatásai ismét az Államokba szólították. 2001-től Bécsben, a biotechnológiai kutatások egyik jelentős Közép-Európai Központjában dolgozik. Azóta ott él kutatóorvos feleségével és két gyermekével. Szabadidejében Erdélybe jár évente 5-6 alkalommal. Kalotaszeg, a Mezőség és e tájegységek szórvány magyarságának, falvainak, mindennapi életének, szokásainak, zenéjének fotódokumentálásával foglalkozik. Jelenleg a szigetközi Mecséren él, ahol közel 10 éve szervezi a Ladikos fesztivált. A hagyományok ismerete, szeretete mellett elkötelezett ember szemével nézhették a jelenlevők a fekete-fehérben készült fotókat. Rimán Lászlóné alpolgármester megnyitója után igényes műsor egészítette ki a programot. Muszka Ilona és György mérai kalotaszegi táncokat adtak elő. A kísérő Fajkusz Banda zenekarban Henics Tamás brácsázott, amit vastapssal jutalmazott a közönség. Tamás megköszönte felesége, családja támogatását, tanárainak a tudást, és ígéretet tett, hogy nyáron visszalátogat Őriszentpéterre. Felkeresi gyermekkora kedves helyeit, és azokat, akiket még most is tisztelettel emleget. Kellenek az ilyen események, hogy múltunk, hagyományaink átöröködjenek a mai fiatalok lelkébe. Beszélgetés, vendéglátás, könyvdedikálás, népzene és táncház vette kezdetét az est folyamán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!