Olvasó

2014.10.16. 10:09

Őriszentpéteri általános iskolások az Országházban

Budapesten rendezték meg október 14-én magyarországi és határon túli résztvevőkkel a IV. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében.

Fekete Lászlóné

A közel 300 diákot a rendezvény házigazdái dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, és dr. Edvi Péter a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökei fogadták. A Gyermekek Világnapjának megünneplésére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?" című pályázat útján kerültek be a tanulók. A felkért tanulók Rétvári Bence, dr. Nagy István és L. Simon László parlamenti államtitkárokhoz, dr. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkárhoz, és több meghívott felelőshöz intézhettek kérdéseket.

A fényképen hátsó sorban balról: Iván Levente,7.o. tanuló, dr. Kövér László Házelnök, Fekete László kísérő, Hollósi Aladár kérdező 8.o. tanuló.

Vas megyét egyedül az őriszentpéteri általános iskolások képviselték. Korán és lelkesen indult külön busszal a felső tagozatos tanulókból álló csoport. A kétórás ülést dr. Kövér László házelnök úr vezette le. Magyarországról és a határon túli magyarlakta területekről a kérdező diákoknak államtitkárok válaszoltak. A diákparlament a válasz után gombnyomással szavazhatott elfogadja-e a választ. Derültséget okozott, amikor három alkalommal is a diákok nem fogadták el a felelős államtitkár válaszát. Szavaztak a gyerekek a válaszokról, megérinthette őket az a légkör, amit az Országház épülete sugall, és bepillantást nyertek a felnőtt képviselők munkájába.

Tavaly a kérdező őriszentpéteri iskolás válaszadója egyéb munkája miatt nem jelent meg a diákparlamenten. Most ismét pályáztunk a lehetőségre, és Hollósi Aladár nyolcadikos tanuló végre feltehette kérdését a Parlamentben: Milyen szakmát, mit tanuljon az az őrségi gyerek, aki szülőföldjén képzeli el a jövőjét? Hogy tud majd segíteni idősödő szüleinek, nagyszüleinek, ha esetleg messze kerül a szülői háztól?

Idén dr. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár javasolta a turisztikai, vendéglátási, mezőgazdasági, valamint a szentgotthárdi Opel gyár lehetőségeit. Ebéd után közös fotó készült dr. Kövér László házelnök úrral, aki készségesen beszélgetett a gyerekekkel.

A gyerekek megtekintették az Országházat, és az Országgyűlési őrség díszelgési bemutatóját. Sor kerülhetett még a Citadella megtekintésére, ahol Budapest csodálatos panorámájában gyönyörködhettek a tanulók. A segítő kíséretet, az országházi étkezéseket, ajándékozást jól szervezetten megoldották a szervezők. Úti csomaggal ellátva, sok élménnyel tértek estére haza a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!