Olvasó

2017.06.29. 14:44

IN MEMORIAM - Varsányi Péter István (1938-2017)

Másfél évtizedes hódmezővásárhelyi középiskolai tanári tevékenység és kétéves egyetemi oktatói gyakorlat után került 1979-ben Szombathelyre, az akkori Tanárképző Főiskolára.

Olvasó

A Történelem Tanszék vezetője lett (1979-1991). Modernkori, 19-20. századi magyar történelmet oktatott. Kutatási területe kezdetben a magyar oktatás és nevelésügy története, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc históriája, azon belül is annak politikai és hadtörténeti eseményeire és kevésbé ismert alakjaira (Garzó Imre, Csány László, Hetvényi István) fókuszált.

Tudományképe a historizmus és a pozitivizmus jegyeit viselte magán, hitt a források meghatározó szerepében és az ezekre épülő diskurzusok alkotásában. Az országhatáron belüli és kívüli levéltárakban kutatva készítette el tanulmányait és szakkönyveit. Tisztelte a tudományos teljesítményeket és az azokat megalkotó történészeket.

A pontosságot, a fegyelmezettséget, a szakma iránti alázatot elvárta tanítványaitól is, hasonlóképpen nagy hangsúlyt helyezett a szövegek stiláris megformálására és a magyar nyelv szabályainak betartatására. Küldetésének tartotta az ismeretlen források felkutatását és az események szakmailag hiteles rekonstruálását. Különösen sokat publikált az 1848/49-es délvidéki harcok történetéről és az ott szerepet játszó lokális politikusok sorsáról és tevékenységéről (Csernovics Péter).

1964-ben szerzett egyetemi doktori fokozatot és 1986-ban lett a történelemtudomány kandidátusa. Kutatói tevékenysége a kilencvenes években teljesedett ki, amikor sorra járta a dunántúli és a felvidéki levéltárakat, hogy felkutassa az 1848-as választások körülményeit és lefolyását. Cikkei, tanulmányai, recenziói számtalan folyóiratban, főiskolai, levéltári és múzeumi kiadványban láttak napvilágot.

Hangulatos előadásokon mutatta be hallgatóságának a 19. századi Magyarország történetét, számtalan adomával, anekdotával szolgált a korról és a politikusokról. Kritikai észrevételei, megjegyzései sokakban mélyítették el és erősítették meg a történelem iránti lelkesedést, elkötelezettséget. Szívesen szervezett tanulmányi kirándulásokat a főiskolásoknak, hogy megismerhessék a történelmi Magyarország kulturális örökségét. Nem egy tanítványával ápolt később is szoros kapcsolatot, s utóbb is szívesen kérték ki véleményét és fogadták el szakmai javaslatait, bírálatát.

Míg tanított, naprakész volt a szakmai dolgokban éppúgy, mint az őt körülvevő világeseményekben, véleményét sohasem palástolta. Tekintélyének köszönhetően kérték fel közéleti szerepre a kilencvenes években (Szombathely város Utcanév bizottsága), valamint lokális folyóiratok szerkesztői tagságára. Publicisztikai írásait szívesen közölték a regionális napilapok. Tucatnyi könyve és számtalan tanulmánya látott napvilágot.

2006-ban vonult nyugdíjba, ezt követően erkölcsi kötelességének tartotta, hogy egykori soproni középiskolájának 20. századi történetét megírja, ez lett záró műve (2008). Élete utolsó éveiben visszavonult a közélettől és hétköznapjait csak a szűkebb családjának szentelte. Egykori munkatársai titkon reménykedtek, hogy egyszer csak visszatér kedvelt tanszékére és újabb és újabb történetekkel, adomákkal ajándékozza meg őket, mint a régi szép időkben.Szeretett felesége halálát lelkileg nem tudta feldolgozni, s pár héttel később követte őt. Emlékét barátai, tanítványai és kollégái, gondolatait, szakmai véleményét írásai és könyvei őrzik.

ELTE Savaria Egyetemi Központ

BTK Savaria Történelem Tanszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!