SÉTA

2019.04.16. 17:12

Pálmafák, tevék és aranyérem

Az Arab Emírségek adott otthont a XV. Speciális Olimpiának, ahol 62 magyar versenyző szerepelt 14 sportágban.

Prácser Roland életre szóló élményeket gyűjtött

Fotó: VN/PR

A magyar küldöttség 68 érmet: 32 aranyat, 26 ezüstöt és 10 bronzot gyűjtött. Az aranyérmes kosárlabda-válogatott tagja volt iskolánk szakács tanulója, Prácser Roland. Sportról, olimpiáról, szakmáról kérdeztük.

Gratulálunk a csapat teljesítményéhez! Mióta sportolsz? Miért a kosárlabdát választottad?

Kilenc éve sportolok. Előtte futballoztam és birkóztam. A birkózás nem igazán volt az én sportom, bár abban is értem el szép eredményeket. A focit annyira nem szerettem, így kipróbáltam a kosárlabdát. Úgy tűnt, van hozzá tehetségem.

A kosárlabdacsapat megvédte címét, ismét aranyérmes lett. Ennek a csapatnak öt kőszegi tagja volt. Hogyan kerültetek a válogatottba? Hogyan jutottatok ki az olimpiára?

Négyévente van olimpia, az olimpiák közti években, a felkészülési időszakban országos versenyek, bajnokságok zajlanak. Az ország különböző területeiről érkező csapatok összemérik az erejüket. A bajnokcsapatból öt ember kerül a válogatottba, a második helyezettből három, a harmadikból pedig még egy ember. Így a válogatottat szinte a kőszegi csapat tette ki, rajtunk kívül hárman Pestről, egy sportoló Iváncról került be.

Prácser Roland életre szóló élményeket gyűjtött
Fotó: VN/PR

Hogy zajlott a verseny? Hány csapattal kellett megmérkőznötök?

A huszonnégy csapat mecscseket játszott egymással, az eredmények alapján csoportokba osztottak be bennünket. Minden csoportban négy-öt csapat mérkőzött meg egymással. Mi hat mérkőzés után Új-Zélanddal, Szlovéniával és Ausztráliával kerültünk egy csoportba. Ezek nagyon erős csapatok, de sikerült őket legyőznünk. Ezután az első csoportban küzdő japánokkal és az oroszokkal kellett játszanunk, és legyőznünk őket az aranyéremért. Megcsináltuk!

Sokan irigykednek rátok, hogy eljutottatok az Arab Emírségekbe. Volt lehetőségetek a versenyek mellett ismerkedni az országgal?

Március 7-én indultunk, az olimpiai láng 14-én lobbant fel, addig különböző programokon vettünk részt. Voltunk Abu Dhabiban városnézésen. A város különleges volt számunkra a felhőkarcolóival, a pálmafákkal, a rendezett és tiszta utcáival. Elvittek minket a Warner Bros vidámparkba, ahol megelevenedtek a mesefi lmekből ismert fi gurák: Tom és Jerry, Tapsi hapsi, Miki egér. De voltunk egy, a régi nomád életmódot bemutató skanzenben, és meglátogattuk az első elnöki palotát is. Dubaiban megnéztük a 828 méter magas Burj Kalifát, ami jelenleg a világ legmagasabb épülete. Mindez hatalmas élmény volt.

Említetted, hogy finomakat ettetek. Szakácsként másképp tekintettél az ételekre?

Szakács tanulóként is jó tapasztalat volt, nagyon fi nom, egzotikus ételeket kóstoltam meg. Leginkább halból és csirkéből készült ételeket szolgáltak fel, de megkóstolhattuk a tevepúpot és tevemájat is. Utóbbiak az európai gyomor számára nem voltak túl szimpatikusak.

Mik a további terveid a sportban?

A Falco igazolt játékosa vagyok, célom, hogy profi sportoló legyek.

És a szakmában?

A szakács végzettség megszerzése után szeretnék leérettségizni. Erre itt az iskolában van lehetőségem. Érdekel a logisztika, a szállítmányozás tervezése, a raktározás folyamata. Van tervem bőven.

Gajdán Dóra Titanilla Szelinger Annamária Evangélikus SZSZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!