Pályázat

2019.05.13. 14:53

3D-s nyomtatóért terveztek saját társasjátékot a szentgotthárdi középiskola diákjai

Idén második alkalommal írták ki a Digitális Témahét keretében a NYERJ EGY CRAFTBOBTOT! pályázatot, középiskolások számára.

Olvasó/Papp György

Fotó: Papp György

A pályázó, és a kiválasztási kritériumoknak megfelelő középiskolák közül 10 intézmény diákjainak „nem kell mást tenni érte, mint nyomtatni egy társasjátékot”, vagyis a diákokból és tanáraikból álló csapatok feladata, hogy komplex, egyedi társasjátékot tervezzenek, és azt készítsék is el. A tét: Egy CraftBot Plus 3D nyomtató.

A feladat teljesítéséhez a CraftBot nyomtatókat a CraftUnique Kft. biztosítja, amelyek a tavaszi szünetre meg is érkeztek az iskolákba. A kiválasztott intézményeknek másfél hónap alatt kell elsajátítania a 3D nyomtatás fortélyait, ehhez segítséget is nyújt a cég: videós távoktatásban, illetve folyamatos konzultációs lehetőséggel.

Fotó: Papp György

Sikerrel vette a pályázat első lépcsőjét a szentgotthárdi Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, így már húsvét előtt megkezdődött a játék tervezése és kivitelezése. A legnehezebb talán az első lépés volt, megfelelni annak a kritériumnak, hogy iskolai tantárgyhoz kapcsolódjon a játék, legyen egyedi, hogy 4 vagy több résztvevő játszhasson vele egyszerre. A „megoldást” végül maga a 3. dimenzó jelentette s az a mondás, hogy „olyan sokoldalú, hogy az már gömb”. A hagyományos társasjátékok zöme 2D, de vasi iskola diákjai kitolták a síkot a térbe, s az így kapott kockatest hatszorosára növelte a variációs lehetőségeket. De lelkesedésükben itt nem álltak meg. Sikerült olyan ötlettel gazdagítani a játékot, ami szinte végtelenné teszi a játék tartalmi lehetőségeit.

Aki közelebbről is szeretne megismerkedni a szentgotthárdi középiskola diákjai által fejlesztett játékkal, hamarosan megteheti az iskola honlapját felkeresve, ahol rövid demó videót és a játék pontos leírását publikálják.

Végezetül: a társasjátékok beadási határideje május vége, az első három helyezett pedig június 8-án egy díjátadón veheti át megérdemelt CraftBot nyomtatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!