Olvasó

2006.06.02. 22:00

A földterületen sem embert, sem állatot nem fenyeget veszély

Mórocz Zsolt

A Vas Népe 2006. május 16-án megjelent számának 5. oldalán, a DVD-n a tárgyalás címû cikkel kapcsolatban az alábbi észrevételeket szeretnénk tenni. A megjelent cikkekben a tárgyaláson ténylegesen elhangzott, és a vádiratban is szereplõ adatokkal szemben az alábbiak vonatkozásában lényeges eltérés van.
1. A 3. bekezdésben olvasható quotveszélyes hulladékot - állati dögöket helyezett elquot. Az állati dög megnevezés - szakmai szempontból is - azt jelenti, hogy az teljes egészében egy elhullott vagy elpusztult állat, amelyen semmilyen feldolgozás nem történt, az állat teljes testtömege fellelhetõ egészben.
Ezzel szemben a vád-iratban és a bírósági tárgyaláson is csak az alábbi került megállapításra Állati eredetû hulladék elhelyezése történt, amely azt jelenti, hogy a feldolgo- zott állat, fel nem dolgozható és fel nem használt vágási mellékterméke került, vélelmezhetõen a hivatkozott területen elhelyezésre.
Így lényeges a különbség, mivel a hivatkozott feldolgozóüzemben sohasem volt állati dög. Erre vonatkozóan élõ szerzõdés van, a sárvári ATEV hulladékmegsemmisítõ üzemmel, aki ennek kezelését - ellenõrizhetõen - végzi.
2. Ugyanebben a bekezdésben olvasható quotmintegy 15-20 köbméter mennyiségbenquot. A vádiratban olvasható és a bíróságon is elhangzott, hogy mindösszesen, mintegy 4-5 köbméter hulladék elhelyezésérõl van szó, ugyan nem bizonyíthatóan.
3. Fontos megemlíteni, hogy a hivatkozott büntetõeljárás, nem a Fehérpecsenye Kft.-vel szemben került lefolytatásra, hanem Gy. László és neje ellen. A Vas Népe újságban így hibásan jelent meg a vádlottak által mûködtetett társaság neve, jelentõs üzleti veszteséget okozva ezzel, amely már ilyen rövid idõn belül is mérhetõ a forgalom azonnali csökkené- sével.
Rendkívül fontosnak tartjuk az alábbiak megjegyzését is, annál is inkább, mivel az újságíró jelen volt, és ezeket õ is hallotta, illetve ezeket rögzíthette. Az eljárás kapcsán, három egymástól teljesen független szakértõi iroda készített igazságügyi szak-értõi véleményeket, amelyek az alábbiakat állapították meg egymástól teljesen függetlenül, de teljesen egybehangzóan. A földterületen sem emberre, sem állatra, sem a felszíni, sem a talaj alatti vízbázisra, sem a levegõre vonatkozóan nem áll fenn veszély, környezetszennyezés nem történt! Lényeges megjegyezni, hogy ezen szakértõi irodák közül az egyik rendelkezik európai uniós akkreditációval.
Gyurkovics László,
Gyurkovics Lászlóné
Kemenesmagasi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!