Olvasó

2012.11.15. 06:27

A kiéheztetés nagyon rossz stratégia

A hallgatói támogatások csökkentése miatt sokan kieshetnek a felsőoktatásból - derült ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felméréséből.

Klecska Ernő

Az állami kiadások csökkentése, mint kizárólagos szempont, szerkezeti reform nélkül, csak azt eredményezheti, hogy a szegények kiszorulnak az oktatásból. A Navracsics Tibor nevével fémjelzett közigazgatási átalakításon kívül, amely sok érdeket sért ugyan, de van benne logika, ma sehol máshol nem látszanak e reformok.

A többi nagy rendszerben, a nyugdíj, a társadalombiztosítás, az egészségügy, az oktatás területén még mindig a kádári, paternalista rendszerek működnek - pontosabban vegetálnak, s termelik újra folyamatosan az állami túlköltekezést, a költségvetési hiányt. Ez azért érthetetlen, mert e kormánynak a parlamenti kétharmad birtokában soha nem látott felhatalmazása volt ahhoz, hogy lépjen. Azt, hogy a politikai bátorság hiányzott, vagy az elitváltás volt ennyire halaszthatatlan, még nem tudni. Ahhoz egy kis időnek még el kell telnie, hogy világosan lássunk. Egy azonban biztos: a kiéheztetés nem stratégia. Főleg nem az oktatásban, ahol a rossz döntésekkel ma ártunk, de a jövőt éljük fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!