Olvasó

2012.01.13. 06:05

A súlyosan függő pénzköltő földöntúli öröme (Jegyzet)

Anyagi helyzetüktől, felekezeti és párt-hovatartozásuktól függetlenül, az emberek imádnak árleszállításokon vásárolni. A rituális vásárlás kezdetén semmihez sem hasonlítható izgalom vesz erőt a magyar kiárusítás-függőn, mert még mielőtt nekiront az akciós üzletnek nagyon is jól tudja, hogy hosszantartó örömteli elő- és utóélményben lesz része.

Gombás Gabriella

Az olcsó árut begyűjtő emberünkön földöntúli belső nyugalom vesz erőt, amikor a kiárusításon szerzett holmival hazafelé igyekezik, eksztatikus elégedettség tölti el minden porcikáját, valamiféle kárörömmel párosuló kielégültség

Amint bekerül az üzletbe a  függő magyar, hirtelen működni kezd a boldogsághormonja és  órákig önfeledten élvezi a kotorászás, turkálás, válogatás, próbálgatás saccolgatás örömeit. És miután kupacba vagy kosárba gyűjti az árut, a fenséges érzések nem lanyhulnak, ekkor jön a turkálás hosszantartó utóhatása.

Mert hogy neki sikerült az, ami másnak nem! Ebben a tetves világban! Mert ő olcsón vette azt, amit mindenki más drágán!  Egyszeriben sikeresnek érzi magát, felszabadult és boldog ember lett. Eszébe jutnak a korábbi árak, a szomszédasszony, aki ugyanezzel az árucikkel dicsekedett még nemrégiben és csillagászati összeget fizetett érte. Nem  kizárt, hogy arra a leárazott valamire éppen nincs is szüksége. De mit számít ez? Hiszen nem azért vette meg, mert kell neki, hanem mert már napok óta súlyos depresszióval küzdött, s szüksége van a fennkölt érzésre, amit az a cucc vált ki belőle, amit éppen hazafelé cipel.

A megszállott kiárusítás-járók olyanok, mint a tőzsdeügynökök: évekre visszamenőleg emlékeznek a legjelentősebb leárazásokra, a legjobb vásárlásokra, a legpukkasztóbb történeteket tudják elregélni arról, milyen bagatell ára volt a minőségi árunak. Pontosan tudják hol és mikor lesz leárazás vagy bálabontás, a nyitáskor ők már ott vannak, pontos információkkal rendelkeznek a korábbi árállapotokról, izgatottan figyelik az árlistákat, felpergetett hangulatban számolnak, fizetnek, csomagolnak, cipekednek. Miközben egyre csak nő a jó kedvük, csillogó szemmel és dagadó kebellel mászkálnak a tömegben, fokozatosan tudatosodik náluk a tény, hogy sikerült valóra váltani azt, amit eltökéltek, kis pénzért jól vásároltak, s az sem nagy baj, ha haszontalan dolgokat vettek, mit számít ez a vásárlás öröméhez képest, hiszen olyan olcsó volt, hogy könnyű szívvel bevágható a szekrénybe vagy spájzba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!