Olvasó

2012.08.07. 05:24

Aki érti a helyzetet

Unalomig kedvelt poénja volt a hatvanas-hetvenes évek kabarékonferansziéinak, hogy mindent értenek a világ és az élet dolgaiból, csak a közelkeleti helyzetet nem értik.

Halmágyi Miklós

A kommentátor nyilván nem vallhatja be, hogy maga sem érti egészen a szíriai helyzetet, így hát találgat. Leginkább arról, hogy miután a szíriai rezsim helyzete hosszú távon tarthatatlan, Oroszország és Kína miért ragaszkodik makacsul ahhoz, hogy megvétózza a BT határozatát, amely elítélné a rezsimet, és felhatalmazná az ENSZ-t szankciók bevezetésére. Nyilván a vétó nem annyira a szíriai ellenzéknek szól, mint inkább presztízskérdés, globális hatalmi játszmák része.

Szíria az orosz és a kínai közel-keleti politika fontos bázisa, jelentős tétel az orosz fegyvereladások listáján. Enynyi bőven elég, talán még sok is az orosz és kínai vétóhoz. A harcok pedig tovább folynak, a kormányerők részéről kezdetektől nemtelen eszközökkel. Közben a rezsim hívei szép lassan elszivárognak, mint most éppen a miniszterelnök, vagy meghalnak merényletben, mint a hadügyminiszter. Mégis azt gondolom, az igazi harc akkor fog elkezdődni, ha megkötik a szemben álló felek a fegyverszünetet. Hiszen a nagy kérdés nem az, hogy ki alakíthat kormányt és ki vezeti az országot, hanem az, hogy mindezt melyik nagyhatalom érdekében viszi véghez. Mint ahogy ez volt a kérdés Irakban is, vagy lenne Afganisztánban is, ha bárki is a politika alakítói közül értené a közel-keleti helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!