Olvasó

2012.06.22. 06:10

Éhezőnek kockacukor

Néhány lyukat be lehet majd tömni azzal a majdnem tízmilliárd forinttal, amelyet 1300 önkormányzat között osztanak szét kiegészítő támogatásként a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium közös pályázatának eredményeként.

Szijártó János

Tállai András, a belügyi tárca államtitkára tájékoztatása szerint a forrás elosztásánál az arányosság és méltányosság elvét követték, s számításba vették egyebek mellett a közoktatási feladatokat, a helyi adó mértékét, az aránytalanul magas költségvetési hiánytervezést és a szállítói tartozások mértékét. Kétségtelen, hogy becsülendő minden törekvés, amely az egyre kilátástalanabb helyzetbe sodródó önkormányzatok működési feltételeinek javítására irányul, de ha az arányokat nézzük, akkor ez önmagában nem több, mint éhezőnek a kockacukor.

Pár másodpercnyi édes élvezet, majd ismét jön a keserű valóság. Növekvő terhek, csökkenő bevételek, sok helyütt alig finanszírozható intézményrendszer, önrészt igénylő, de gyakran nem a valós szükségletek alapján kiírt, így csak az eladósodást növelő pályázati lehetőségek. Ha mindezt összevetjük, örömteli a hír. Bár nekem József Attila sorai jutnak eszembe: "szunnyadozik a szakadás, máma már nem hasad tovább".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!