Olvasó

2008.01.17. 03:29

Figyelmeztethetnék a zaklatókat

Javaslatom a január 4-ei Vas Népében megjelent Bűncselekmény lett a zaklatás cikkel kapcsolatos. Úgy gondolom, hogy a társadalom nagy része velem e ...

Vas Népe

Úgy gondolom, hogy a társadalom nagy része velem együtt már régen várta, hogy az illetékesek ezt a törvényt meghozzák. A magam részéről örülök, hogy a Vas Népe nyilvánosságot adott ennek a törvénynek, de úgy érzem, hogy a társadalmi jelentősége jóval nagyobb és összetettebb annál, hogy csak egy cikk erejével zárjuk le a témát.

Véleményem szerint ezt a témát több alkalommal, részletesebben, a törvény erejét és hatáskörét esetenként konkrét példákkal alátámasztva kellene nyilvánosság elé tárni. Ez növelné a visszatartó erejét azokkal szemben, akik ezen cselekmények elkövetésére hajlanak.

Én a rendőri megelőzés oldaláról szeretnék javaslattal élni.

Jelenleg nincs az országban olyan település, ahol a törvényben megfogalmazott esetek valamelyike ne fordulna elő. Ha ezeknek az eseteknek csak ötven százalékában tesznek a sértettek feljelentést, már akkor is országos szinten további terhelést jelent a rendőrségnek és a bíróságoknak, nem beszélve az érintett személyek munkából való kiesése és az országos statisztika növekedése, mivel bűncselekménynek minősül. Ezért a törvény végrehajtási utasítását úgy kellene megfogalmazni (vagy kiegészíteni), hogy a megelőzés érdekében - amennyiben az ilyen eset a rendőrség tudomására jut, úgy - legyen mód arra, hogy az elkövetőt szóban vagy írásban figyelmeztessék, hogy ha tovább folytatja a cselekményt, az milyen szankciót von maga után. (Megjegyzem, hogy a 60-as, 70-es években a szabálysértéseknél és bűncselekményeknél is volt lehetőség a szóbeli és jegyzőkönyvi figyelmeztetésekre, aminek nagyon jó hatása volt.) Ezt a társadalom nagy többsége is pozitívan fogadta. Sajnos a rendszerváltáskor a gyereket is kiöntötték a fürdővízzel , mint ahogy sok más hasonló törvényt is, amit most próbálnak valahogy korrigálni. Ha ez a javaslat a megelőzés érdekében a gyakorlatban megvalósulna, úgy országos szinten évente több ezer rendőri nyomozással és bírósági eljárással kevesebbre lenne szükség.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!