Olvasó

2012.05.17. 07:10

''Horrorforgatókönyv''

Londoni pénzügyi elemzők szerint immár "hiteles forgatókönyv" Görögország távozása az euróövezetből.

Kiss Tamás

Nem tartják kizártnak, hogy az ultrabalos Sziriza párt megnyeri az újabb görög választásokat, az új kormány elveti a további megszorításokat, az Európai Bizottság, az eurójegybank (EKB) és az IMF pedig erre leállítja a hitelfolyósítást, és Görögország végül elhagyja az eurót.

Számításuk szerint a valutaunió felbomlási folyamata itt nem állna meg, ez pedig több százalékponttal ronthatja az euróövezeti fejleményekre legérzékenyebb közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország gazdasági növekedését. Hogy miért? Nos, Görögországot és például Magyarországot is ugyanazok a bankok finanszírozzák, méghozzá leginkább anyabanki hitelekből. A Capital Economist szerint e hitelkeret értéke Magyarország és Horvátország esetében meghaladja a GDP értékének 10 százalékát, Csehországban, Romániában és Lengyelországban pedig 5 százalék felett van.

Márpedig Görögország távozása jó eséllyel még inkább stresszeli eme - nálunk az elmúlt időszakban amúgy is veszteséghalmozóvá lett, mostanság pedig a tranzakciós adóval ijesztgetett - pénzintézeteket.

Ennek nyomán borítékolhatóan megvonják a hiteleket, szabad források nélkül pedig lassulni kezd a gazdaság, s a becslések szerint Magyarországon mindez akár 2-3 százalékpontnyit is lefaraghat a GDP-növekedésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!