séta

2019.03.27. 07:00

Itt a tavasz, mozogjunk többet a szabadban!

2019-et írunk, a telefonok, számítógépek és a naponta bővülő elektronikai cikkek világát. Ha ebédelni szeretnénk, pár kattintás, és fél óra alatt házhoz szállítják az ételt. Munkába nem gyalog, hanem busszal vagy autóval járunk, és kikapcsolódni sem a természetbe, hanem a moziba megyünk. Adódik a kérdés: hol van itt a sport?

Vegyük fel a futócipőt, és irány a természet! Fotó: Unger Tamás

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a biciklizés és a futás jó dolog, és naponta kellene csinálnunk, de vajon azt is tudjuk-e, miért jó, és miért lenne szükséges rendszeresen végeznünk?

A futás átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, megelőzhetjük vele a daganatok és az asztma esetleges kialakulását is. Persze pszichés előnyökkel is jár: kikapcsolja az elmét, javítja a koncentrációt, és kitartásra tanít. De ezek a felsorolt hatások nemcsak a futásra, hanem önmagában a sportra igazak. Kutatások kimutatták, hogy akár 20-30 perces séta is rendkívül fellendíti a kedvünket és az energiánkat, reggel pedig különösen fontos, hogy jó formában legyünk egy eredményes nap érdekében.

Nem kell már az elején „belecsapni a lecsóba” és kilométereket futni, elég, ha bevásárláskor nem a bolt bejárata mellett parkolunk, hanem kicsit távolabb. A lift helyett a lépcsőt használjuk, és ha van időnk, egy megállóval előbb leszállunk a buszról.

Aztán persze utánanézhetünk a közelben lévő konditermeknek és a jó idő esetén futásra alkalmas helyeknek. Nem kellenek ehhez drága személyi edzők, csak egy kis utánajárás és ambíció.

Vegyük rá családtagjainkat vagy barátainkat, hogy ők is csatlakozzanak, hiszen együtt a legjobb! Menjünk biciklizni és kirándulni, így ez közös hétvégi programnak is betudható. Nem kell „messzire gondolnunk”, hiszen Vas megye is bővelkedik gyönyörű célállomásokban. Ott van például a Kámoni Arborétum, a Ság hegy, de a Rába folyó is tökéletes helyszín.

Így a sport segítségével kiegyensúlyozott, élménydús és boldog életet élhetünk, mert természetesen ez a legfontosabb.

Berta Dorotea Sára

Berzsenyi gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!