Olvasó

2015.11.16. 10:01

Jót tenni az ének erejével - Hároméves a zsirai kórus

Zsira - Kezemben egy album. Majdnem három év története képekben, mesékben. Talán egy emberöltőt vizsgálva rövid időnek tűnik, de egy énekkar életében már nem az. Zsirán 2012 nyarán szerveződött újjá az énekkar Bátky István vezetésével. A kórus karvezetőjével, Tóthné Fejes Ildikóval beszélgettem.

Civil Tudósítónktól

- Célunk, hogy mosolyt csaljunk az emberek arcára, megdobogtassuk a megtört emberi szíveket, és gyógyír legyünk azokra a sebekre, amelyek miatt sokszor olyan nehéznek érezzük életünket - az első fellépésünkön ezekkel a szavakkal köszöntöttük a közönséget az egyházasfalui Mária-ünnepen - meséli Ildikó. - Azt gondoljuk, hogy aki énekelni tud, annak nagy kincs van a birtokában, Istentől kapott talentum, melyet nem szabad véka alá rejteni. Szeretnénk az emberekkel megismertetni az éneklés örömét; a zene által egy másik világot teremteni számukra, melyben néhány percre elfeledhetik a mindennapi gondokat. Tizenkét ember szeretne tenni valami jót, teremteni valami szépet. Tetterős nyugdíjasok, életvidám fiatalok, családanyák, lelkes diákok. Évente 10-13 fellépés mindig megújuló és bővülő széles repertoárral.

Ildikó kislányának Rózának keresztelőjén  is énekelt a kórus

- Az énekkarnak nincs igazi arculata, sokféle dolgot művelünk, de így érezzük jól magunkat. Ha kell, jelmezbe bújunk és szórakoztatunk, ha kell, meghitt ünnepséget varázsolunk hallgatóságunk számára - folytatja mosolyogva Ildikó.

Aktív részesei a falu életének. Egy csalfa salamonfai leginy, Egy salamonfai leginy Budapesten, Kovács Albert Operettszínháza; mind egy-egy mosolyfakasztó falunapot idéz fel a zsiraiak számára. Farsangi műsorok, karácsonyi koncertek, esküvők, keresztelők, köszöntők - fáradhatatlanok. Németh István plébános úr kezdeményezésére rendszeressé váltak a gitáros ifjúsági misék is a salamonfai (Zsira) templomban, minden második hónap első szombatján felhangzanak kedvenc dallamaik. Rendszeresen tölti be hangjuk a templomot minden ünnepen.

Felléptek a Fogyatékosok Otthonában is

- Egyik legnagyobb élménye énekkarunknak a győri székesegyházban való szereplés volt, amikor Végerbauer Richárd pappá szentelési miséjén énekelhettük el egyik kedvenc dalunkat, megajándékozva ezzel az egyházmegye újdonsült lelkipásztorát – idézi az emlékezetes alkalmat Ildikó.

Falunapi móka jelmezbe bújva

A következő hetekben karácsonyra készülnek. A falu közönségét szeretnék megajándékozni egy meghitt karácsonyváró műsorral.

- Szeretnénk, ha dalainkat hallgatva mindenkiben felébredne az embertársi szeretet, hogy méltó lélekkel várhassuk az év egyik legnagyobb ünnepét. Az előadás után szeretetvendégségre hívjuk majd a kedves jelenlévőket, lehetőséget teremtve a beszélgetésre, az út felfedezésére lélektől lélekig. Az énekkar tevékenysége egyfajta szolgálat, mellyel úgy érezzük, hogy sokat tehetünk ebben a sokszor nehézségekkel teli világban. Az ének erejével szeretnénk képviselni valami szépet, valami jót, valami különlegeset. Mindez nem a képzett énekhangokban vagy a zenei előképzettségben rejlik, hanem a tiszta és önzetlen szívekben, abból, ami ezekből az emberekből árad. Ez jelenti számomra az énekkarunk igazi értékét – vall őszintén Ildikó. Reméljük, sokaknak okoz majd testben felüdülést, lélekben megnyugvást s a szívekben örömöt az ünnepváró énekszó.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Címkék#Zsira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!