Olvasó

2012.11.13. 06:31

Kajászó a minta?

"Nem gondoltuk volna, hogy így kell érvényt szereznünk a törvényességnek, s mindezt az állam helyett kell megtennünk" - mondta az egyik kajászói földfoglaló a sajtónak vasárnapi akciójukról.

Munkácsi Imre

Arról az akcióról, amelynek során szerintük a törvényben meghatározottnál nagyobb aranykorona-értékű földterület limiten felüli részét felszántották és "kajászói gazdák kezelésébe vett területként" jelölték meg.

Az akciót a  kormány politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétes szándékúnak tartja, és "felkéri az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében".

Azon persze törhetjük a fejünket, hogy milyen szükséges és indokolt lépésre szánják el magukat az illetékes minisztériumok, annak fényében meg pláne, hogy a kajászói eset másoknak is mintául szolgálhat, s nem csak a haszonbérleti szerződések miatt különösen exponált Fejér megyében. Mert lehet a pályázatokat a magyar vidék sikertörténetének deklarálni, lehet a készülő földtörvényt is szerényen az "ezeréves kérdésre" pontot tevőként aposztrofálni, s nem kell meghallani az ellenérveket, észrevenni a törvénytelenségeket. De mit tehetnek a beszántott földdel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!