Olvasó

2012.11.12. 06:37

Kulturális zárolások

A kulturális államtitkár szerint az elmúlt hónapban bejelentett zárolások elengedhetetlenül szükségesek az ország költségvetésének stabilitásához, ezért azt várja a kulturális élet szereplőitől is, hogy értsék meg: Magyarország jelenlegi helyzetében az államháztartás egyensúlya a legfontosabb.

Bartuc Gabriella

Világos beszéd, mindenkinek fel kell áldozni valamit. Csakhogy nem mindegy, ki miről kényszerül lemondani, hogy például az egyik intézmény öt helyett három világsztárt tud fogadni a zárolás miatt, a másik viszont lakatot tehet az ajtóra. Mert L. Simon László is jól tudja, azok a kis művészeti közösségek, amelyek mindig is a színházi, képzőművészeti kifejezési formák megújításán dolgoztak, egyfolytában az éhenhalás küszöbén élnek  most, hogy zárolták a fillérjeiket, ezzel végképp kihúzzák a talajt a lábuk alól.

Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház alapító-igazgatója szombaton azt nyilatkozta, az a pénz, ami a zárolás után marad, csupán az épület fenntartására elegendő. És mit csináljon a társulat? Térjenek át fényevésre? Kiváló alkotókról van szó, sokszor tapsolhattunk nekik itt vidéken is. Ezért ha már spórolni kell,  adjanak kevesebbet a puccos giccsprodukciókra, amelyeket azzal szokás műsorra tűzni: ez kell a népnek. Ha tényleg ez kell, úgyis megfizetik, éljenek meg a jegyárból. Az állami pénzeket meg fordítsák valódi művészetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!