séta

2019.04.16. 17:15

Mi a húsvét lényege?

Húsvét: e szó hallatán mindenkinek a piros tojás, a húsvéti nyúl, a locsolkodás és az ajándékok jutnak eszébe. De sokan elfelejtik, valójában mit jelent.

Fotó: pixabay.com

Vajon tudják a mai 9-10 évesek, miért van húsvét? Mit jelent a nagypéntek? Miért böjtölünk húsvét előtt negyven napot? Vagy csak az jut eszükbe, hogy sok csokit és ajándékot fognak kapni? A fiúk pedig tényleg csak a pénz miatt locsolják meg a lányokat?

Én úgy érzem, amikor jönnek hozzánk a fiúk húsvéthétfőn locsolni, nem a hagyomány miatt jönnek – miszerint ha nem locsoljuk meg a lányokat, elhervadnak –, hanem a pénz miatt, mert ha esetleg „csak” egy piros festett tojást kapnak cserébe, bizony szúrós pillantásokat vetnek a leányzóra. Ez főleg városokban jellemző. Talán a falvakban nagyobb hagyománya van a húsvétnak.

Jó lenne, ha minden gyerek tudná, mi az igazi jelentése ennek az ünnepnek, és nem csak a külsőségeket látná! Az pedig a szülők feladata, hogy megtanítsák a gyerekeiknek, miről szól a húsvét.

Dénes Jennifer

Berzsenyi gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!