Olvasó

2012.08.18. 07:20

Ne hagyd magad punk 'n' roll!

Két év börtönbüntetésre ítélték a Pussy Riot orosz punkzenekar mindhárom tagját, akik arról híresek, hogy a moszkvai nagytemplomban a maguk stílusában azért imádkoztak közvetlenül a március 4-ei elnökválasztás előtt, hogy "Szűzanya, kergesd el Putyint!".

Bartuc Gabriella

A bíróság vandalizmus, vallási gyűlölet szította huliganizmus vádjával mondta ki rájuk az ítéletet, ami Európa-szerte tiltakozásokat váltott ki. A lányok bebörtönzése ellen szót emelt  többek között Paul McCartney, Björk és Madonna is,  a szólásszabadság mellett síkraszállva.

A bíróságot mindez nem hatotta meg és a védekezés sem, hogy az akció kizárólag politikai tiltakozás volt, a Pussy Riot nem vallási okokból támadta az egyházat, hanem a hatalommal való szoros viszonyát kritizálta. A három huszonéves lány, Marija Aljohina, Nagyezsda Tolokonnyikova és Jekatyerina Szamucevics mindenesetre előkelő társaságba került ezzel a bizarr történettel. Oroszország Trockijtól Brodszkijig mindig a legjobb fiait és lányait büntette.

Ha megfigyelték, huliganizmus vádjával mondták ki az ítéletet a punklányok ellen. Régen nem hallottuk ezt a szót, a Beatles korszakát idézi. Létezik, hogy a történelem körbejár, ismétli önmagát? A Pussy Riot esete visszaröpít bennünket a '60-as évekbe. A mindenkori hatalom tényleg nem tanul a történelemből és a lázadók is újraszületnek. Talán így vannak kódolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!