Olvasó

2015.06.29. 08:38

Ön tudja, hány lépcső vezet a trencséni vár tornyába? - Felvidéken jártak az oladi diákok

Felvidéken jártak az Oladi Általános Iskola hetedik osztályos tanulói pedagógusaik kíséretével.

Civil Tudósítónktól

Első állomásuk Galánta volt, ahol megkoszorúzták Kodály Zoltán  - jelenleg vasútállomásnak helyet adó  - szülőházának emléktábláját. Útjuk során meglátogatták az egykori törökellenes küzdelmek helyszíneit, a végvárakat, melyekről nagyon sok érdekes történetet mesélt idegenvezetőjük. Egyebek között Beckó, Trencsén váráról, ahol Nagy Lajos király fegyvergyűjteményét is megcsodálhatták, majd 146 lépcsőn feljuthattak a vártoronyba.

Nagy örömmel töltötte el a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, amikor vendégül látták őket a nagycétényi magyar–szlovák két tanítási nyelvű általános iskola diákjai és tanárai. Meleg szeretettel kedveskedtek műsorukkal, melyből bepillantást nyerhettek az intézmény és a településük életébe. A vendégek Kodály Zoltán népdalait tanították meg vendéglátóiknak, hiszen „ A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható.”  A jövőbeni terveik között szerepel, hogy testvériskolai kapcsolatot ápolhassanak a szombathelyi iskolával. A következő úti céljuk Pozsony volt, ahol híres történelmi emlékhelyek vártak rájuk, mint a Püspöki Palota, a koronázási templom, a magyar országgyűlés ülésének színtere, nagy magyarjaink szülőháza és a négytornyos Pozsonyi vár. A háromnapos program zárásaként útjuk Bős–Nagymarosra vezetett, ahol rövid fizikaórán megismerkedhettek a vízlépcső történetével és működésével.

Fotó: Fixl Miklósné

Ez a történelmi visszaemlékezés alkalmat teremtett a Kárpát-medencei szlovákiai magyarsággal való kapcsolatteremtés elősegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!