Olvasó

2012.09.20. 05:45

Sűrűsödik a nyomor

Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért szervezet vezetője szerint milliók élnek nyomorban, ezért azonnali válságkezelésre van szükség a kormánytól.

Klecska Ernő

Az ismert roma polgárjogi aktivista jól fogalmaz, amikor nemcsak a cigányságról, de a mélyszegénységben élőkről beszél. Itt, a Dunántúlon, ahol a mi lapjaink  megjelennek, sokan nem is tudják,  milyen állapotok vannak más, kevésbé szerencsés vidékeken: Belső-Somogyban, az Ormánságban, Észak- és Kelet-Magyarországon. Ott - ahogy  a világszerte ismert, nem mellékesen e tájról elszármazott szociológus, Ladányi János írja - régóta sűrűsödik a nyomor. Régóta, igen, mert nem lennénk igazságosak, ha mindent  a mai kormány nyakába varrnánk. A rendszerváltás óta senki nem vette a fáradságot, hogy e kérdést kezelje, az pedig teljesen mindegy, hogy  a köldöknézés, a felszínes látszatmegoldások erőltetése vagy  a kliensek kistafírozása volt-e  a bűn - hiba ez mindegyik! Különösen azért, mert  - szintén Ladányi adatai szerint   - a nyomorban összecsúszik minden.
Ma gyakran már nem feltétlenül az a cigány, aki annak születik, hanem az, akit  a szomszédja annak lát. Óvatosan hát a szavakkal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!