Őriszentpéter

2011.03.23. 13:56

Virágvasárnapi készülődés muzsikával Őriszentpéteren

Hagyománynak tekinthető, hogy Hegedűs Endre zongoraművész Virágvasárnap koncertet ad Őriszentpéteren. Most április 17-én fél négykor a református templomban.

Fekete Lászlóné

Harmadik alkalommal örvendezteti meg a helyi és környékbeli komolyzene kedvelőit. Olyan átéléssel játszik, hogy hatalmas élmény azoknak, akik megtisztelik a rendezvényt. Külön érdekes és kedves színfolt, mikor feleségével, Katicával négykezes darabot játszanak.

Az idei zenei év kiemelt eseménye a Liszt évforduló. Liszt Ferenc 200 éve, 1811. október 22-én született.A19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze.

Liszt rendkívül termékeny zeneszerző volt. Műveinek nagy részét zongorára komponálta, ezek zömének eljátszásához rendkívüli technikai tudás szükséges. Alkotásainak viszonylagos ismeretlensége azzal magyarázható, hogy Liszt rengeteg darabot komponált: mintegy 400 eredeti művének zöme virtuóz zongoramű, szimfónia, szimfonikus költemény, mise. Összesen kb. 1400 művet komponált (beleszámolva eredeti műveit, átiratait stb.), mellyel minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzője.

Liszt Ferenc jelentősége, hogy a legmagasabb szintre emelte a már Beethovennél is jelen lévő gondolatot, amely szerint a zongora képes egy egész szimfonikus zenekar illúzióját kelteni. - véli Hegedűs Endre zongoraművész.

Nem véletlen, hogy Hegedűs Endre Liszt zongoraműveket választott az őriszentpéteri virágvasárnapi zongorakoncert programjának, mert róla írta a Süddeutsche Zeitung, hogy "Egy Hegedűs Endréhez hasonló zenésznek Liszt korában az ünnepelt élete jutott volna osztályrészül: nálánál autentikusabb, bensőségesebb, szenvedélyesebb Liszt előadót elképzelni sem lehet."

A sokat utazó zongoraművész most Ausztráliában és Új-Zéland városaiban koncertezik Liszt-műsorokkal, április 11-én Budapesten a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ad Liszt-szólóestet és Virágvasárnap az őriszentpéteri református templomban lép fel feleségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!