Őriszentpéter

2012.01.24. 07:39

Őriszentpéteren is figyeltek a magyar kultúra napjára

Az őriszentpéteri általános iskolában is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról.

Fekete Lászlóné

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én letisztázta a Himnusz kéziratát, és ennek emlékére Magyarországon 1989 óta magyar kultúra napja ünnepségeket tartanak.
 
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Vas megyében az idén is több iskolában megemlékeztek a Himnusz keletkezéséről, Kölcsey Ferenc életéről.

Őriszentpéteren a harmadik osztályosok minden hónapban megtanulnak egy szép verset, így már hónap elejétől készültek az aktuális vers, a Himnusz pontos versmondására. Magyar irodalom órán feldolgozták a verset. Értelmezték a nehezebb és régi kifejezéseket, megismerték a vers keletkezését, tartalmát. Hangulatossá tette számukra, hogy minden versszakhoz csoportmunkával fantázia rajzot készítettek. Több napon keresztül egy-egy irodalom órán időt szakítottak a versmondásra, így most mindnyájan tudják a verset kívülről, végig. Az elkészült rajzokkal ünnepi órát tartottak.

Pénteken az általános iskola minden diákja a helyi művelődési házban a Kis Hétrét együttes műsorát hallgathatta meg. A kultúra napja rendezvényen a jelenlevők először elénekelték a Himnuszt, majd az együttes tagjai magyar költők megzenésített verseit adták elő. Színvonalas válogatással, igényes előadásmódjukkal örömet szereztek az iskola tanulóinak, pedagógusainak, szülőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!