Őriszentpéter

2014.02.15. 14:12

A gyűrűzés fortélyaiba avatták be az érdeklődőket

Őriszentpéter – Az Őrségi Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztálya szombaton délelőtt kilenc órától madárgyűrűzésre várta az érdeklődőket a keserűszeri kutatóháznál.

Bajdó Bettina

Szombaton a madárgyűrűzés fortélyaiba avatták be az érdeklődőket a keserűszeri kutatóháznál. Dr. Szentirmai István, a nemzeti park természetmegőrzési osztályának a vezetője elmondta, hogy kivételes volt a tegnapi nap, hiszen nincsenek rendszeres gyűrűző alkalmak a nemzeti parkban. A téli időszakban ez egy érdekes lehetőség volt sokak számára, hiszen kézközelből ismerhették meg azokat a madarakat, amelyek az etetők környékén gyülekeztek. Főként cinegék, pintyek, zöldikék, csízek érkeznek a környéken lévő etetőkhöz, vannak harkályok, csuszkák is, de meggyvágót is fogtak már. A céljuk a szakembereknek az volt, hogy megmutassák az érdeklődőknek, a gyűrűzés által mennyi információt meg lehet tudni a madarakról. Többek között azt, hogyan kerültek ide, mennyi időt töltenek ezen a környéken. Az is kiderül, hogy mennyi zsírtartaléka van a madárnak, s hogy éppen milyen állapotban van.

Faragó Ádám mutatta be az érdeklődőknek a madárgyűrűzést (Fotó: Szendi Péter)

A hálóba szombaton a térségre jellemző madarak repültek, főként cinegékre, csízekre, pintyekre került gyűrű. A művelet után természetesen a madarak visszakapták a szabadságukat. Az érdeklődők arról is kaptak információt, hogy mivel érdemes etetni télen a madarakat: leginkább a napraforgómagot szeretek, de az olajos magvak (dió, köles, len) is megfelelő táplálékot jelentenek számukra. A cinegék az állati zsiradékot is kedvelik, a lényeg az, hogy ne legyen sózott és ízesített. A rigók pedig megeszik az almát is. Kenyérféléket nem célszerű kitenni nekik, mivel hamar megromlik, penészes lesz, ez pedig gyulladást okozhat a szervezetükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!