Őriszentpéter

2014.06.16. 10:15

Határtalanul Szlovákiában

Az idei tanév során az Őriszentpéteri Általános Iskola két hetedik osztálya felvidéki kiránduláson vehetett részt a Határtalanul pályázat segítségével.

Fekete Lászlóné

A háromnapos kirándulás során ellátogattak Galántára, Deákiba, Nagyszombatra, Beckó, Dévény és Csejte várához. Jártak Pozsonyban, Dunaszerdahelyen és a bősi erőműnél is.

Június 2-án reggel 6 órakor külön busszal indultak a lelkes fiatalok és kísérőik Szlovákiába. Galántán idegenvezető mutatta meg Kodály Zoltán lakhelyét. Ez a hely ihlette a híres magyar zeneszerzőt a Galántai táncok megkomponálására. Deákiban, a katolikus templomban három tanuló bemutatta a Pray kódexet és a benne található első szövegemlékünket, a halotti beszédet. Nagyszombaton belvárosi sétát tettek és kiselőadásokat tartottak a gyerekek a reformáció és ellenreformáció témakörökben. Ez után következett Beckó vára, a Felvidék egyik legszebb fekvésű, gótikus-reneszánsz váremléke.

 

Csákházán szálltak meg, és vacsora után rajzverseny vette kezdetét.

Másnap a trencséni várban idegenvezető segítségével rendhagyó történelem óra keretében idézték fel a Rákóczi szabadságharc legdicsőbb pillanatait.

Csejtei és pöstyéni program következett. A Vág felett sétát tettek a szigetre.

A harmadik napon a nagycétényi iskola diákjai és tanárai kedves műsort adtak tiszteletükre. A gyerekek egy része népviseletben fogadta az őriszentpéterieket, és itt tudták meg a gyerekek, hogy Szlovákiában fordítva vannak az érdemjegyek. Sor került barátságos labdarúgó mérkőzésre is.

Dévénybe érkeztek, a Duna és a Morva folyók összefolyásánál egy magas szirten található várat néztek meg.

Pozsonyban megismerkedtek a város nevezetességeivel, és történelmével.

Dunaszerdahelyen ünnepelték meg a Nemzeti Összetartozás napját, Karaffa Attila helyi önkormányzati képviselő közreműködésével.

Az utolsó helyszín Bős volt, ahol kiselőadást hallottak a természet- és környezetvédelem fontosságáról.

Hazafele a buszon közös népdalénekléssel búcsúztak Felvidék csodálatos váraitól, városaitól és megerősödött nemzeti öntudattal tértek haza.

Nagyné Takács Marianna és Szépné László Valéria kísérőtanárok utaztak a hetedikesekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!