Őriszentpéter

2015.07.08. 09:28

Szennyezés történt az őriszentpéteri szennyvíztisztítónál? (frissítve)

Az LMP-től azt az információt kaptuk, hogy az őriszentpéteri szennyvíztisztító telepen meghibásodás történt, ezért több helyi lakó is szennyezést észlelt a környéken.

Budai Dávid

Úgy vélik, a műszaki probléma következtében a Zala folyó medrében lerakódott iszap a kis vízhozam miatt teljes oxigénhiánnyal fenyegeti az Őriszentpéter és Nagyrákos közötti szakaszt, amely komoly környezeti károkat okozhat, ha nem történik meg a minél gyorsabb semlegesítés.

(Forrás: LMP)

Az LMP közleményében arra kéri az illetékes hatóságokat, hogy mielőbb kezdjék még a kárelhárítást, valamint vizsgálják ki az ügyet, és tegyék meg a szükséges jogi lépéseket a szennyezés felelőseivel szemben.

Megkerestük Őr Zoltánt, Őriszentpéter polgármesterét, aki elmondta, nincs tudomása arról, hogy meghibásodás miatt szennyeződés történt volna a szennyvíztelepnél. Megtudtuk, a szennyvíztisztító telep az őriszentpéteri önkormányzat tulajdonában van, ám annak üzemeltetését a Vár-Vi-Za Kft. végzi. Itt megkerestük a cég ügyvezetőjét, Schmidt Lászlót, de egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépnünk vele. Amint sikerül újabb információt szereznünk a szennyezésről, cikkünket azonnal frissítjük.

FRISSÍTÉS: Sikerült elérnünk a szennyvíztisztító telep ügyvezetőjét. Schmidt László elmondta, valóban történt múlt héten egy kisebb üzemzavar, mivel az egyik szivattyú meghibásodott. A problémát azonban másfél nap alatt elhárították, ezért a szennyezés már az elmúlt héten megszűnt. Schmidt László azt, hogy pontosan mennyi szennyeződés kerülhetett a Zala folyóba, nem tudta megmondani, de hozzátette: azért látszódhatott a napokban még mindig zavarosnak a víz, mert a szárazság miatt nagyon alacsony a folyó vízhozama. Megtudtuk, ő kedden személyesen ellenőrizte a folyó állapotát, és már nem tapasztalt semmilyen szennyeződést. Az ügyvezető elárulta, a telepet közepes vízhozamra tervezték, most azonban a szennyvíztisztító vízkibocsátása szinte nagyobb, mint magáé a folyóé. Utánajártunk: az őriszentpéteri szennyvíztisztító regionális rendszer, összesen öt település szennyvizeinek kezelését biztosítja, kapacitása 450 köbméter naponta.

Az ügyvezető úgy véli, komoly környezetkárosodás nem történt, és a lehetőségeikhez képest mindent megtettek, hogy mielőbb elhárítsák a hibát. Amint nőni fog a folyó vízszintje, a probléma magától megoldódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!