Őriszentpéter

2015.09.12. 14:06

Egy 84 éves őriszentpéteri férfi is teljesítette a hegyháti túrát

Vasvár – Összesen 122 nevező érkezett Vas megyéből és az ország legkülönbözőbb pontjairól szombaton a Hegyháton meghirdetett teljesítménytúrára

Pogács Mónika

Szalai Sándorné, a programot szervező Vasvári Természetjáró Szakosztály  aktivistája elmondta, hogy a vasiak mellett az egész országból, Soprontól Pécsen és Kazincbarcikán át Székesfehérvárig nagyon sok helyről érkeztek vendégek a Hegyhátra.

- Idén szerencsénkre nagyon jó időnk volt. Természetesen ez határozza meg mindig leginkább az indulók létszámát - jegyezte meg a szervező.

Voltak túrázók, például a pécsiek, akik már hajnali fél kettőkor elindultak Baranyából, hogy a reggeli rajtra Vasvárra érjenek.

- Valószínűleg a Hegyhát szépségének köszönhető, hogy ennyien érkeznek minden szeptemberben a városba, hogy megtegyék a kiszabott teljesítménytávot.  – mondta Kovács Tilda, a város volt polgármestere, aki önkéntesként segítette a túraszervezést.

Tíz-, húsz-, harminc- és a maratoninál nagyobb, ötvenkilométeres útvonalakon indulhattak el a jelentkezők. Az ötvenes távnak húszan vágtak neki. A harminckilométeres utat harmincnyolcan, a húszkilométereset ötvenegyen, a tízkilométeres utat tizenhárman gyalogolták végig. Öten kerékpárral járták be a kijelölt útvonalakat.

Aki a „tízes” túrán indult el, annak három óra alatt, a „húszasoknak” hat, a „harmincasoknak” kilenc, végül az ötvenkilométeres távot megtevőknek tizenegy óra alatt kellett célba érniük.

A túra ötvenes távján a szombathelyi Gombos Kálmán és Zoltán is elindult. Motivációjukról faggatva a fivéreket, válaszként mindketten azt mondták: az irodai munkavégzés után a természetjárás a legjobb kikacsolódás. A sportemberek végül a kijelölt szintidőnél jóval előbb, hét és fél óra alatt értek  célba.

A túrázó vendégeket minden állomáson alma, édesség, pogácsa és ásványvíz várta. A célállomáson zsíros kenyérrel és teával fogadták a  gyaloglókat.

A vasvári fürdőnél kijelölt célnál emléklapot, mézeskalácslovat, kitűzőt,  kiadványokat  kaptak a beérkező teljesítménytúrázók.

A legeket is jutalmazták a szervezők. A legidősebb túrázó egy 84 éves őriszentpéteri férfi volt, a legfiatalabb kiránduló pedig egy karon ülő csecsemő. A legnépesebb csoportok Szombathelyről, Székesfehérvárról, Nagykanizsáról és Pécsről érkeztek.

A szabadidős programot a vasvári sportszakosztály harminc tagja mellett szponzorok is támogatták. Többen a vendégek ellátásához ajánlottak fel élelmiszer-, és gyümölcsadományokat. A nap végén a vasváriak minden túrázót meghívtak egy strandolásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!