Őriszentpéter

2016.04.18. 13:12

Tűzesetnél és balesetnél avatkoztak be Őriszentpéter tűzoltói

Az önálló beavatkozás jogának megszerzésére készülnek Őriszentpéter önkéntes tűzoltói. Ennek egyik alapfeltétele, hogy rendszerbeállító gyakorlat keretében bizonyítsák szakmai felkészültségüket, vagyis hogy tanúbizonyságot tegyenek arról, milyen gyorsan, milyen szakszerűen és milyen biztonságosan tudják végrehajtani a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat, ha szükséges. Ezen gyakorlatra került sor április 16-án.

Egy újabb lépéssel közelebb kerültek céljukhoz Őriszentpéter önkéntes tűzoltói, amikor a hétvégén sikerrel vették az akadályt, és szakszerűen teljesítették a rendszerbeállító gyakorlat feladatait. A cél pedig – a hosszúperesztegi és jánosházi példát követve – az önálló beavatkozás lehetőségének megszerzése volt.

Fotó: Kovács Balázs tű. őrgy., Körmend HTP

Őriszentpéter a fent említett két településhez hasonlóan úgynevezett „fehér folton” fekszik, így az önkéntes tűzoltó egyesület önkéntes tűzoltóságként való rendszerbe állásával hamarabb érkezne a tűzoltói segítség, ha kell, a vállalt települések lakóihoz.

Az önálló, vagyis hivatásos erők jelenléte nélküli beavatkozáshoz számos feltételnek kell megfelelni, mind a tűzoltók képzettségét, mind az egyesület technikai felszereltségét, mind pedig a gyakorlati felkészültséget érintően.

A hétvégi gyakorlat során a tűzoltók szakmai felkészültségét, az ismeretek gyakorlatban történő alkalmazását vizsgálták. A feltételezés szerint elsőként a helyi sportegyesület öltözőjében csaptak fel a lángok, és egy focista a sűrű füst miatt nem jutott ki az épületből. A tűzoltók feladata a tűz megfékezése és a feltehetően füstmérgezést szenvedett sérült felkutatása, gyors kimentése, illetve biztonságba helyezése volt. A feladatok között műszaki mentés is szerepet kapott, ezzel összefüggésben egy szimulált közúti balesetet kellett felszámolni az önkénteseknek: áramtalanítani, feszítővágó berendezés használatát bemutatni, sérültet kiszabadítani, illetve a mentőknek átadni.

A gyakorlaton a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, megyei igazgató, valamint Pajor László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltséget Király Lajos tűzoltó ezredes, kirendeltségvezető, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot pedig Kovács Balázs tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok képviselte. Az igazgató a gyakorlatot „MEGFELELT”-re értékelte.

Az egyesület a feltételek teljesítésével – várhatóan július 1-jétől – önállóan láthatja el Őriszentpéter, Szalafő, Kondorfa, Ispánk, Nagyrákos, Szatta települések mentő-tűzvédelmét, ezzel is növelve az ott élők biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!