Őriszentpéter

2016.05.05. 14:33

A határon át kutatnak

Őriszentpéter, Hodos - Az őrségi régió, kiemelten a szlovéniai települések értékeit kutatják határon átnyúló program keretében.

Kálmán György

- Számunkra is fontos a régmúlt értékeinek és a természeti kincseknek az összegyűjtése - hangsúlyozta Orbán Lajos, a szlovéniai Hodos polgármestere. Őr Zoltán, Őriszentpéter első embere ismertette: tavaly a város értéktárát készítették el, gyakorlatilag annak a munkának a folytatása a határon átnyúló kutatás.

- Egyöntetű volt az a vélemény, hogy a megkezdett munka lehet az alapja egy későbbi, nagyobb léptékű Őrség-kutatásnak. Főleg azért, mert az Őrség védjegy ma igen jól cseng - mondta a polgármester. Most az egész régió értékeit feltárják, a határon átnyúló pályázati lehetőség nyomán, ki-emelt figyelmet kapnak a határon túli őrségi települések. Hiszen Hodos, Kapornak és Bükkalja is egykoron az Őrséghez tartozó falvak voltak. A feltáró munka során készítenek egy, az Őrség történetét bemutató animációs dokumentumfilmet, és a fellelt értékekről készül egy kétnyelvű, magyar-szlovén kiadvány. A történeti értékek kutatását dr. Zágorhidi Czigány Balász történész és Benczik Gyula megyei levéltáros végzik. A természet fellelhető kincseit dr. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője összegezi. A programban már folyik a munka, hiszen július végén zárul a határon átnyúló összeírás: akkor mutatják majd be az eredményeket, összegzik a fellelt közös kincseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!