Őriszentpéter

2014.08.09. 17:18

A kétnapos falunap mezőgazdasági gépek bemutatójával kezdődött

Kercaszomor - Két napig a kikapcsolódásé, a sporté, a kultúráé a főszerep az őrségi településen. Az önkormányzat ezen a hétvégén rendezi meg a hagyományos falunapot.

Bajdó Bettina

Szombaton reggel a falunap kilenc órakor kezdődött, a Pongrácz portán „Elődeink is ezeket az eszközöket használták” címmel tartottak bemutatót mezőgazdasági eszközökből. A Pongrácz család idén is nyitott kapukkal, hajdinából készült házi süteménnyel várta az érdeklődőket. A családfő, Pongrácz Sándor szenvedélyesen gyűjti a régi, főleg a mezőgazdaságban használt eszközöket, gépeket. Szombatra a látogatók kedvéért szabadtéri múzeummá alakította át udvarát. Az évek alatt sok érdekesség került be a gyűjteményébe. Az egyik ilyen egy egykor lovak által húzott forgatóeszköz, mely állítólag az Eszterházy családé volt. Egy kovács mentette meg az enyészettől, tőle került a Pongrácz gyűjteménybe. Ezen kívül traktorok, rosták, cséplők is találhatók a gazdaságban, melyeket a látogatók tüzetesen meg is vizsgálhattak.

Pongrácz Sándor szenvedélyesen gyűjt minden régi mezőgazdasági eszközt

Közben 10 órától a sportpályán foci- és röplabdameccsek kezdődtek, s nem maradt el a közös főzés sem. Délután az ügyességi versenyeké volt a főszerep, majd kiállítások is nyíltak. Este a zene került fókuszba, Kis-Hétrét gyermekkoncert volt, valamint Tóth István, Rátóti Zoltán, Jenei Szilveszter és barátaik léptek fel.

A két gyermek, Sándor és Mónika is örömmel várta a látogatókat a portán (Fotó: Bajdó Bettina)

Vasárnap sem kell unatkozniuk a településen élőknek, 11 órakor istentisztelettel kezdődnek a programok. Délután fél kettőtől könyvbemutatóra várják az érdeklődőket: „Kitépték őket közülünk ” címmel Bognár Ernő visszaemlékezéseit mutatja be Lugosy Piroska és Zsámboki Árpád.  14 órától kulturális műsor lesz, fél öttől Fölnagy Csaba, majd a Capito Gitárklub ad koncertet. A napot táncház zárja Kronekker Zsuzsannával.

 

 

pongrácz1:

 

pongrácz2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!