Őriszentpéter

2014.06.18. 10:00

Látták a Pray-kódexet is

Őriszentpéter - Felvidéki kiránduláson vett részt a helyi általános iskola két hetedikes osztálya. A diákok Galánta, Deáki, Nagyszombat, Beckó, Dévény, Csejte, nevezetességeivel ismerkedtek, majd ellátogattak Pozsonyba és Dunaszerdahelyre is.

Fekete Lászlóné

Galántán idegenvezető mutatta meg Kodály Zoltán lakhelyét. Ez a hely ihlette a híres magyar zeneszerzőt a Galántai táncok megkomponálására. Deákiban, a katolikus templomban három tanuló bemutatta a Pray-kódexet és a benne található első szövegemlékünket, a Halotti beszédet. Nagyszombaton belvárosi sétát tettek és kiselőadásokat tartottak a gyerekek a reformáció és ellenreformáció témakörökben. Ezután következett Beckó vára, a Felvidék egyik legszebb fekvésű, gótikus-reneszánsz váremléke.

Csákházán szállt meg a csoport, ahol a vacsora után rajzversenyen vettek részt a tanulók.

Másnap a trencséni várban idegenvezető segítségével rendhagyó történelem óra keretében idézték fel a Rákóczi szabadságharc legdicsőbb pillanatait. Csejtei és pöstyéni program következett. A Vág felett sétát tettek a szigetre.

Az őriszentpéteri hetedikesek a vár alatt, a kép jobb szélén a kísérőtanárok, Nagyné Takács Marianna és Szépné László Valéria (Fotó: Tóth László)

 

A harmadik napon a nagycétényi iskola diákjai és tanárai kedves műsort adtak a tiszteletükre. A gyerekek egy része népviseletben fogadta az őriszentpéterieket, és itt tudták meg a gyerekek, hogy Szlovákiában fordítva vannak az érdemjegyek, azaz az egyes a legjobb osztályzat. Beiktattak a programba barátságos labdarúgó mérkőzést is.

Aztán Dévénybe érkeztek, a Duna és a Morva folyók összefolyásánál egy magas szirten található várat néztek meg.

Pozsonyban megismerkedtek a város nevezetességeivel, és történelmével. Dunaszerdahelyen ünnepelték meg a Nemzeti összetartozás napját Karaffa Attila helyi önkormányzati képviselő közreműködésével. Az utolsó helyszín Bős volt, ahol kiselőadást hallottak a természet- és környezetvédelem fontosságáról.

Hazafele a buszon közös népdalénekléssel búcsúztak a hetedikesek Felvidék csodálatos váraitól, városaitól, és megerősödött nemzeti öntudattal tértek haza.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!