Őriszentpéter

2015.11.05. 14:36

Sorra vettük Őriszentpéter kincseit

Őriszentpéter – Árpád-kori templom, református templom, muraközi lóállomány – ez csak néhány az őriszentpéteri kincsek közül. Értéktár konferenciát tartottak az őrségi kisvárosban.

Kálmán György

Őriszentpéter kincsei címmel projektzáró rendezvényt tartottak nemrégiben a kisvárosban. Az eseményen résztvevőket és az előadókat – dr. Zágorhidi Czigány Balázs történészt, Benczik Gyulát, a Vas Megyei Levéltár ügyfél- és kutatószolgálati csoportvezetőjét és dr. Szentirmai Istvánt, az Őrségi Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztály vezetőjét – Őr Zoltán polgármester köszöntötte. A település elöljárója elmondta, hogy helyi értéktárak felállítását tűzte ki a kormányzat. Őriszentpéteren az év elején alakult meg a helyi értéktár bizottság. A grémium tagjai felkutatták a település helyi értékeit és megvizsgálták, hogy melyek azok, amelyek akár a megyei, akár a nemzeti értéktárba is bekerülhetnek. Ezek közül az Őrségre jellemző szeres településszerkezet már bekerült az országos értéktárba. Az Árpád-kori templom a téglaégetővel, a református templom, a Szikszay Helytörténeti gyűjtemény, vagy éppen az egyedülálló muraközi lóállomány eséllyel pályázik még.

Időközben kiírták azt a pályázatot, amelyen Őriszentpéter önkormányzata közel másfél millió forintos támogatást nyert helyi értéktár létrehozására. A településről készült mintegy hétperces drónos felvételt – amelyen a zenei aláfestést az Őrségi Baráti Kar énekelte – ebből a pénzből készítették.

Vásároltak még digitális fényképezőgépet és navigációs berendezést. A projekt részeként a település történetét és hagyományait dr. Zágorhidi Czigány Balázs és Benczik Gyula, a természeti környezetet és a fellelhető természeti kincseket dr. Szentirmai István kutatta. A történeti és hagyományi hátteret vizsgálók egyöntetű véleménye volt, hogy a kutatási területet érdemes lenne kiterjeszteni az egész Őrség területére. Bíznak abban, hogy a most megkezdett munka alapja lehet egy nagyobb léptékű Őrség-kutatásnak, főleg azért, mert az őrségi védjegy ma is jól cseng. Az előadók a gyepűrendszertől egészen napjainkig tekintették át Őriszentpéter történelmét, kiemelve annak korábban és most is betöltött térségi vezető szerepét.

A táj és a természeti kincsek bemutatásakor számtalan védett és csak az Őrségre jellemző állat és növényt ismerhettek meg az értéktár konferencia résztvevői, azok különleges és egyedi élőhelyeivel együtt. Ezek mind bekerülhetnek a helyi értéktárba.

Mindenképpen meg kell említeni a város jelképévé vált sárga házat, a régi őrségi vasút utolsó emlékéit, az egykori állomást és a bakterházat, vagy az Árpád-kori templomot övező erődrendszert. Ide tartoznak még egyebek mellett az Őrségre jellemző vízlelőhelyek, a tókák, amelyekből csak a városban mintegy 170 lelhető fel.

Az értéktár konferencia végén az előadók és a résztvevők kötetlen beszélgetésen vitatták meg a hallottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!