Őriszentpéter

2014.04.24. 13:05

Szövés és fonás - A SZEMLE Egyesület kézműves napja

Orfala - A SZEMLE Egyesület kézműves napot tartott a Füveskert és Teaházban. Az ezen a vidéken hagyományos kézműves technikákat sajátíthatták el a résztvevők.

Farkas Eszter

Az Őrség és a Vendvidék falvaiban élő embereket és turistákat várta a SZEMLE Egyesület az áprilisi kézműves napra. A rendezvénynek kettős célja volt.

– Egyrészt az itt élő embereknek bemutatni és megtanítani a vidékünkön hagyományos kézműves technikákat, mint a kosárfonás, a fazekasság, a papírvirág készítés, a szövés és a nemezelés fortélyait. Remélve azt is, hogy sokan nemcsak kipróbálják, hanem közülük néhányan kedvet kapnak majd a gyakorlásához, a további műveléséhez, hogy így élő maradhasson a hagyomány. Másrészt célunk volt, hogy a környéken kiránduló és prog-ramunkba bekapcsolódó turisták programját színesítse a bemutató – mondta el lapunknak Brassai Dóra szervező, aki hozzátette, hogy sokan voltak kíváncsiak a kézművesnapra, több mint hatvanan próbálták ki a hagyományos technikákat.

Kézműves nyílt nap Orfaluban. Fotónkon Tóth János fazekas és Vassné Kovács Blanka  (Fotó: Szendi Péter)

– A kézművesek 10 órától várták az érdeklődőket, az alkalmi tanítványokat. Sokan családdal együtt érkeztek, amíg a gyerekek papírvirágot készítettek, nemezeltek, szőttek, korongoztak, a felnőttek inkább a kosárfonást és a fazekasságot próbálták ki. A közös ebéd után, délután a helyben élő U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész tartott előadást az Őrség és Vendvidék építészeti örökségének kézműves hagyományairól. Fontosnak tartjuk, hogy a mai világban, amikor az emberek keveset használják az alkotókedvüket, a kézügyességüket, teremtsünk ilyen alkalmakat – tette hozzá Dóra.

Címkék#Orfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!