Őriszentpéter

2015.12.17. 19:11

Tűz, karambol, fakidőlés - Tisztújításra és pályázatokra készülnek az őrségi önkéntes tűzoltók

Őriszentpéter - Az elmúlt hétvégén tartott összejövetelükön értékelték a 2015-ös év eredményeit a városi önkéntes tűzoltók.

Kálmán György

Zsigovits Józsefné egyesületi elnök köszöntötte a vendégeket és a tagságot. A megyei tűzoltó szövetséget Fritz József küldött, az ivánci egyesület vezetője képviselte Az elnök beszámolójában sikeresnek nevezte az elmúlt esztendőt. A tűzoltók tíz riasztáshoz vonultak, amelyek között tűzesetek, fakidőlések, karambol, internetkábel-szakadás és gázcsonkrombolás volt. Szakszerűen és gyorsan történtek a beavatkozások.

Sikeres pályázataiknak köszönhetően a felszerelésük gyarapodott, és a kor színvonalának megfelelő. A lánglovagok a kötelező szakmai feladatokon túl rendszeres résztvevői a város rendezvényeinek. Nagy erőkkel segítették az Őrségi vásár és a Tökfesztivál rendezését, de a kisebb eseményeken is ott voltak. Többször hívták őket szomszédos településekre, ahol a mentőkkel közösen tartottak mentési gyakorlatokat. Az iskolások és az óvodások számára bemutatókat szerveztek, és részt vesznek a gyermeknapi ünnepségeken. Az idei esztendőben is Mikulás-csomaggal lepték meg a tűzoltók gyermekeit.

A lenti-i Horváth házaspár, akik találták és a tűzoltóknak adták a régi érmét.Zsigovits Józsefné elnök és Könye Imre társaságában, akik virágcsokorral és ajándékkorsárral fejezik ki köszönetüket. (Fotó: Breszkócs Csilla)

Jó kapcsolatot ápolnak a szomszédos ország, Szlovénia önkéntes tűzoltóival. Részt vettek a megyei tűzoltószövetség rendezvényein, továbbképzésein. Az őriszentpéteri önkéntesek a Rábavölgye mentőcsoporthoz tartoznak, a közös gyakorlatokon képviseltették magukat, és rendszeresen megmérettetik magukat a járási és megyei tűzoltóversenyeknek.

A jövővel kapcsolatban Zsigovits Józsefné elmondta, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a pályázatokat, és ezek segítségével tovább folyik a felszereléseik újítása. Gondként jelentkezik, hogy a matuzsálemi kort megért tűzoltóautójuk egyre többször meghibásodik, vagyis megérett a cserére.

A következő esztendőben komoly feladat vár az önkéntesekre. Azt tervezik, hogy önálló beavatkozású egységként végezhetnek majd tűzoltást, ha az alapfeltételeknek ennek megfelelnek. Ezért már három fő levizsgázott tűzoltásvezetésből. Fritz József elmondta, hogy lesznek a következő évben is pályázatok, remélhetőleg találnak majd olyat is, amelyikkel az elöregedett tűzoltóautó cseréje megoldódik.

Az érem, amelyet 1892-ben adtak ki az Őriszentpéteri  Önkéntes Tűzoltó Egylet zászlójának szentelésére és megalakulásának 10. évfordulójára. (Fotó: Breszkócs Csilla)

A szövetségben tisztújítás várható, várják a tagság ötleteit. Zsigovits Józsefné a gyűlés végén még arról szólt, hogy lett volna egy kuriózuma is a mai összejövetelnek. Hivatalos volt, - sajnos nem érkeztek meg - a rendezvényre az a lenti házaspár, amely még októberben egy érmét juttatott el a lánglovagoknak. A hobbikincskeresők egy erdőben leltek rá az éremre, amelyen gondos tisztogatás után az volt elolvasható, hogy azt 1892-ben adták ki az Őriszentpéteri Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulásának 10. évfordulója és a zászló szentelésének emlékére. Az ereklyét gondosan őrzik, hiszen a 133 éves múltra visszatekintő egyesület egyik legbecsesebb emléke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!