Örség

2014.01.16. 12:12

A nemzeti parkban sem állt meg az élet

Őrségi körkép – Az Őrségi Nemzeti Park nemcsak nyáron várja a látogatókat. Ahogy Markovics Tibor igazgató fogalmaz, minden évszaknak megvan a maga szépsége, s ennek megtalálásában szívesen segítenek is.

Bajdó Bettina

Bár január van, a tél még várat magára, késő őszi időjárás jellemzi a napjainkat. A természet ennek a furcsa időjárásnak köszönhetően kezd elindulni, korábban virágzanak az Őrségben is a növények. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának a vezetője azonban hozzáteszi, ez csak addig tart, amíg nem köszöntenek be a fagyok.

– Jellemző nálunk is a kora tavaszi virágok, mint a hóvirág, a tőzike virágzása – folytatja az igazgató. – Nem csak ezeket érdemes megnézni nálunk, nagyon szép háziállat-állományunk van. Sokan pedig nem is gondolják, hogy ilyenkor kezdődik az ellési időszak. Már mi is várjuk az első borjakat, körülbelül kétszáz születésére számítunk. Szép látvány, amikor ezt a sok kis állatot ki tudjuk majd tavasszal hajtani a legelőre. Emellett szépen fejlődik a muraközi lóállományunk is, kora tavasszal várjuk az első csikókat. A fajtának a helyreállítása, regenerálása kapcsán két éve kaptunk Svájcból két nagyon szép fedezőmént, úgyhogy tulajdonképpen az első csikók már tavaly megszülettek. Nagyon szépek, idén is reméljük, hogy ekkora öröm ér minket. Az állatok egyébként nincsenek bezárva, a legelőn vannak túlnyomórészt, így a kerítés mellől bárki megnézheti őket.

Az igazgató szerint nagyon szép most is a táj, de ha igazi téli hangulatot szeretnénk, ahhoz kellene a hó is. Ebben az igazgatóság nem tud segíteni, ők is csak reménykednek, hogy ezen a télen is lesz csapadék és mínuszok.

A nemzeti park állatai nincsenek bezárva, a legelőkön a kerítés mellől bárki megnézheti őket (Fotó: Szendi Péter)

– Az első madarak, bármilyen meglepő is, lassan fészket raknak – teszi hozzá az igazgató. – Például van néhány réti sas a környezetünkben. Ezek fokozottan védett fajok, ezért természetesen nem látogathatók. Nem szabad zavarni őket, békét és nyugalmat próbálunk nekik biztosítani a fészkelési időszakra.

A nemzeti parkban sem állt meg az élet. Ilyenkor például karbantartási munkákat végeznek a szalafői Pityerszeren lévő Őrségi Népi Műemlékegyüttesen.

– Elvégezzük azokat a munkákat, melyek elengedhetetlenek a tavaszi turistaszezon kezdetére – mondja Markovics Tibor. – Az új elképzelésünk az, hogy tavasszal néhány baromfi is ott fog sertepertélni a házak között. Szeretnénk, ha nem kihalt, múzeumjellegű lenne a Pityerszer, hanem lassan valahogy megpróbáljuk visszaidézni a régi idők hangulatát. S bár ezt nem lakókkal tesszük, mégis lesz élet a falak között. A kollégákkal a következő napokban átbeszéljük, hogy azok a fejlesztési elképzelések, amelyek megfogalmazódtak az elmúlt években, hogyan valósíthatnánk meg, s ehhez milyen forrásokat tudunk majd biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!