Örség

2014.06.11. 14:55

Bemutatják az egyik legértékesebb élőhelyet Szőcén

Szőce - Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság megtartotta a Lápok Háza ünnepélyes megnyitóját. Ezentúl interaktív módon is tanulmányozhatják a településen a lápok mibenlétét.

Bajdó Bettina

A vendégeket a Cservék Citerazenekar csalogatta, majd Horváth Jenő, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket. Az új épületben bemutatják a nemzeti park legértékesebb élőhelyei közé tartozó lápokat, udvarán pedig szabadtéri tanterem nyújt lehetőséget a velük való ismerkedésre.

A nemzeti park 77 millió forintos uniós támogatást használt fel Szőcei Kutatóházának felújítására. Fotó: Tamaskó Szandra

Az igazgatóság a Fertő–Hanság és a Balaton–felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, a Nationalpark Neusiedler See–Seewinkel és a Regionalmanagement Burgenland szervezetével fogott össze természeti élményt nyújtó, minőségi fejlesztések érdekében a pannon térségben. Az Őrségi Nemzeti Park legérzékenyebb élőhelyeit, a tőzegmohás lápokat eddig csak szabadtéren, tanösvény segítségével lehetett megismerni. Az új fejlesztésnek köszönhetően az érdeklődők bejelentkezést követően, interaktív módon tanulmányozhatják a lápok mibenlétét, a növény- és az állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát, valamint a természetvédelmi szakemberek lápok védelme érdekében végzett munkáját. Megismerkedhetnek a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel és a láp hangjaival is. Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be. Az iskolás csoportok foglalkozásait szabadtéri tanterem, oktatóeszközök és lápmegfigyelő kunyhó segíti, a kicsik számára játszóeszközök is készültek. A Nemzeti Park értékeinek feltárásához a Lápok Háza kutatószoba biztosításával járul hozzá, udvarán pedig kutató- és szabadidős táborok rendezésére alkalmas helyszínt alakítottak ki.

A beruházás 2013. és 2014. között zajlott, a projekt idén augusztusban zárul. Az ünnepség után tájjellegű ételekkel és helyi termékekkel kínálták a meghívottakat, majd a természetvédelmi szakvezetéssel lehetett sétálni a Szőcei Tőzegmohás Lápréten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!