Örség

2015.01.01. 13:35

Más arcát mutatja az őrségi táj

Őriszentpéter - Télen is érdemes ellátogatni az Őrségbe, ilyenkor különleges arcát mutatja a természet.

Bajdó Bettina

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója szerint különleges élményben lehet annak része, aki télen látogat el a park területére. A nemrég lehullott hó ugyan nem maradt meg a fákon, de a mezők, rétek fehér lepelbe burkolóztak. A Pityerszer is különleges arcát mutatja, bár nem tartanak nyitva, de előzetes bejelentkezés alapján szívesen látják a vendégeket.

- Számos településen már ilyenkor elkezdenek készülni a farsangolásra - folytatta az igazgató. - A rönkhúzás a messzebbről jött embereknek igazi különlegesség és egyben kikapcsolódás lehet. Túrázni is érdemes eljönni, hiszen teljesen más képet mutat most az Őrség. Mint minden évszaknak, ennek is megvan a szépsége. A túraútvonalaink várják a látogatókat, ám előtte érdemes az időjárási körülményekről érdeklődni.

Dr. Markovics Tibor egy tavaly született csikóval. Hamarosan kezdődik az ellési időszak, megérkeznek az első borjak és csikók. Fotó: Szendi Péter

Az igazgatóságon sem áll meg az élet télen, nemsokára elkezdődik az ellés, hamarosan megszületnek az első borjak és csikók is.

- Aki télen az Őrségbe látogat, annak érdemes a helyi termékek előállítását is megnézni - tette hozzá az igazgató. - Több településen van erre lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján bárki megmutatja például a tökmagütés rejtelmeit. Mi is sokat gondolkodtunk, hogy mivel csalogathatnánk a látogatókat. Eszünkbe jutott, hogy régen nagy hagyománya volt errefelé a disznóvágásnak. A mai városi emberek, ha a vágást nem is nézik végig, viszont a feldolgozásban, a kóstolásban szívesen részt vesznek. Arra kértük a helyi vendéglátókat, hogy ajánlják ezt a lehetőséget az ide érkezőknek. A szándékunk az, hogy minél több ilyen hagyományos szolgáltatást tudjunk nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!