Örség

2015.05.07. 11:33

Helyi ízek vására - Sok vendég megkóstolta az őrségi ételeket

Őrség - A május eleji hosszú hétvégén sokan választották az Őrséget úti célul. Bár az időjárás csak szombaton kedvezett igazán a szabadtéri programoknak, megteltek a vendégszobák a régióban.

Kálmán György

Az őriszentpéteri termelői piacra is rengetegen kilátogattak. Főleg a turistákat vonzotta a piac, de voltak jócskán helybéliek és a szomszédos településekről is érkeztek érdeklődők, vásárlók. Negyedik éve már, hogy a kisváros termelői piacán kínálják portékáikat a helyi termelők, kézművesek. A mostani hétvége ismét bizonyította, hogy a piac igazi turisztikai látványosság lett. Mayerné Csiba Erzsébet népes csapattal Budapestről érkezett az Őrségbe. Nem először jártak itt, most egy ismerősüket jöttek meglátogatni. Ők is kilátogattak a piacra és nagy kedvel válogattak a portékák között. A társaság tagja volt egy angol hölgy Londonból. Líz Perinek nagyon megtetszett az Őrség. Csodálatosak a színek, gyönyörű a táj, és több építészeti remekművet is látott – mondta, majd arról beszélt, meglepődött, hogy itt sok helyen nincsenek kerítések, és hogy milyen nagyok a terek. Nagy élmény volt számára a termelői piac, miközben több pultnál is megkóstolta a kínált termékeket az őrségi ízekről is véleményt formált. Finomnak tartotta azokat, ám neki egy kicsit nehezek. Kísérőivel bodza-, menta- és fenyőrügy szörpöket vásároltak, de került a kosárba szárított gomba és zöldség, valamint befőttek és lekvárok.

Sallai Adrienn és Havas Ildikó is a fővárosból érkeztek. Visszajáró vendégek ők, már vagy tíz éve minden májusban egy kerékpáros csapattal látogatnak az Őrségbe. A szállásuk most Őrimagyarósdon volt. A piacra most látogattak ki először, és rögtön megragadta őket annak a hangulata. Nagyon tetszett nekik, hogy szinte minden terméket meg lehetett kóstolni, azok felhasználásához az eladók gasztronómiai tanácsokat is adnak. Őket is a szörpök érdekelték legjobban, de megtanulták azt, hogy hogyan kell vargányás krumplilevest készíteni. Tehén- és kecskesajtok, olajok, gyümölcslevek és gyümölcs aszalványok, lekvárok, szörpök, savanyúságok, zöldségek és természetesen kézműves termékek szerepeltek a helyi termelői piac kínálatában. Az elmúlt hétvége tükrében bátran kijelenthető, hogy a piac beváltotta a hozzá fűzött reményeket: szélesítette a kínálatot, lehetőséget teremtett a termelők számára termékeik értékesítésére, és nem utolsósorban igazi turisztikai attrakcióvá vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!