Örség

2015.11.19. 15:52

Őrség Határok Nélkül – Tisztújító közgyűlést tartottak

Őriszentpéter – Tisztújító közgyűlést tartott az Őrség Határok Nélkül Egyesület (ŐHNE). Erre azért volt szükség, mert az új szabályozás a 2014–2020-as fejlesztési időszakra a Leader szervezetek munkáját a megyehatárokhoz igazította.

Kálmán György

Az egyesület korábban az Őrség, a Rábavidék, a Göcsej és a Hetés 49 települését tömörítette. Most 29 zalai település levált, helyettük 13 érkezett a szentgotthárdi és az őrségi kistérségből. A változások miatt alapszabály-módosításra is sor került. Őr Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, a megyehatárhoz történő igazodást és a területi változásokat az alapszabálynak is le kell követnie. Megváltozott a tagságon belül a szférák aránya. A közszféra 49, a civilek és a vállalkozók 51 százalékban képviseltethetik magukat. A megválasztott tisztségviselők mandátuma újra öt évre szól, megváltozik az egyesület tevékenysége, valamint új alapokra helyeződik a finanszírozás. A jövőben pályázatírással és pályázat menedzseléssel is foglakoznak. Takarékossági intézkedésként a háromfős munkaszervezet helyett kétfős végzi a munkát a jövőben.

Az egyesület 9 fős elnökséget választott, amelynek tagjai az önkormányzati szférából: Őr Zoltán, Őriszent-péter polgármestere, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere és Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere. A civil szférából ifj. Albert Attila (magyarszombatfai fazekasok egyesülete), Németh László (ivánci sportegyesület) és Bedőcs Gábor (szentgotthárdi fúvószenekar) kerültek be az elnökségbe, míg az üzleti szférát Hetényi Miklós és Kovács Andrea képviselik.

A Felügyelő Bizottság tagjai: Boda Ilona, Orfalu polgármestere – elnök, Kapornaky Sándor, Kercaszomor és Tamaskó Gábor Tamás, Ispánk polgármesterei – tagok.

Az Őrség Határok Nélkül Egyesület elnökének Őr Zoltánt választották.

Megtudhattuk, hogy 448 millió forint érkezik a térségbe, amelyből 380 millió forint fordítható pályázati finanszírozásra. A projektötletek összegyűjtését követően történik meg azok testre szabása. Prioritást élveznek azok a fejlesztések, amelyek már egy korábbi projektre épülnek, illetve a helyi termékek, amelyek a térségre jellemzők. A gazdaságot élénkítő támogatások mellett fontosnak tartják, hogy helyzetbe hozzák a civil szervezeteket is.

– A Leader-program a magyar vidékpolitika leghasznosabb és egyben nélkülözhetetlen eszköze – mondta Őr Zoltán, majd azzal folytatta, hogy a kisebb települések ezen keresztül jutottak fejlesztési pénzekhez az elmúlt időszakban. Az elkezdett munkát tovább kell folytatni, erősíteni kell a térségi marketingtevékenységet, helyzetelemzéseket kell végezni és megfogalmazni a jövőképet. Ezek a legfontosabb intézkedések, amelyeknek be kell kerülniük a fejlesztési stratégiába, amelyet 2016. március végéig kell elkészíteni. A tanácskozás végén Györkéné Bognár Barbara az egyesület munkaszervezetének vezetője több elmondta, hogy több mint 200 projektötlet érkezett be eddig, amelyeknek a feldolgozása folyamatos.

Novemberben még ülésezni fog az Őrség Határok Nélkül Egyesület, mert a fejlesztési stratégiájukat a határidő előtt szeretnék elkészíteni, hogy megkezdődhessen az érdemi munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!