jubileum

2018.10.15. 16:28

100 éves az MVGYOSZ

A szervezet azért jött létre egykor, hogy a látássérültek méltó életet élhessenek, tehetségük szerint tanulhassanak, a megszerzett tudással hasznos munkát végezhessenek.

Budapest, 2018. október 15. Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára (j) emlékplakettet vesz át Nagy Sándor elnöktõl a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MVGYOSZ Hermina úti székházában a fehér bot nemzetközi napján, 2018. október 15-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

Közös világunk akadályait emberséggel, odafigyeléssel, egymást segítve tudjuk legyőzni – mondta a köztársasági elnök a százéves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában tett hétfői látogatásán.

Áder János – aki a centenáriumi év fővédnöke – azt is mondta, hogy Braille szerint ezt a társadalmi egyenlőséget egyedül a kommunikáció útján lehet elérni. Az államfő szerint Braille a korlátokat adottságnak vette, és olyan eszközöket keresett, amelyek átsegítették a korlátokon.

Élettörténetében talán nem a végeredmény, a ma is széles körben használt Braille-írás kifejlesztése a legfontosabb tanulság, hanem az elszántság

- fűzte hozzá Áder János.

A világot úgy kell alakítanunk magunk körül, hogy abban boldogulni lehessen azoknak is, akiknek ez a világ a másik arcát mutatja – fogalmazott Áder János. Felidézte, hogy az MVGYOSZ immár száz éve szolgálja a kommunikációt vakok és látók között, a szövetségnek ma már 22 egyesülete és 14 ezer tagja van.

A szervezet azért jött létre egykor, hogy a látássérültek méltó életet élhessenek, tehetségük szerint tanulhassanak, a megszerzett tudással hasznos munkát végezhessenek, éppen úgy, mint bárki más – mondta az államfő.

Áder János beszéde után átadták a látássérültekért végzett kiemelkedő társadalmi munka elismeréseként az MVGYOSZ által adományozható Louis Braille emlékérmeket. Az ünnepség részeként délelőtt százan vehettek át centenáriumi emlékplakettet, és kiállítás nyílt a szervezet elmúlt 100 évéből összegyűjtött relikviákból, valamint Kádár Nagy Lajos Holló László-díjas látássérült képzőművész kisplasztikáiból.

Az évforduló alkalmából a héten több program – könyvbemutató, monodrámai előadás és vakvezető kutyás bemutató – is várja az érdeklődőket.

Borítókép: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára (j) emlékplakettet vesz át Nagy Sándor elnöktől a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MVGYOSZ Hermina úti székházában a fehér bot nemzetközi napján, 2018. október 15-én.

MTI Fotó: Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában