Oktatás

2017.09.11. 22:39

Kövér László: mindig van magyar újjászületés

Az Országgyűlés elnöke az erdélyi Németh László Gimnázium hétfői avatóján tartott beszédet.

Mindig volt, mindig van magyar megmaradás, mindig van magyar újjászületés, ha hiszünk benne és teszünk érte, ha mindenki megteszi, ami tőle elvárható – jelentette ki Kövér László Nagybányán, a magyar tannyelvű Németh László Gimnázium új épületének hétfő délutáni avatóünnepségén, amelyen az Országgyűlés elnöki csengőjének másolatát adta ajándékba az iskolának.

A 19. század közepén épített épületet a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával újították fel, az új szárnyban magyar óvodai csoportok és elemi iskolai alsó tagozat kezdheti el működését.

Az iskolaépületet a nagybányai magyarság közadakozásból kezdte építeni 1859-ben, amikor lezárult az 1848-as forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások korszaka. Az akkor tizenegyezer fős lakosságú Nagybánya lelkileg is felszabaduló hatezer fős magyarságának az első dolga az új iskola építése volt.

Az egykori nagybányai magyarság önzetlensége és felelősségtudata nélkül a mai magyarok nem nyithatnának tanévet az épületben – fogalmazott beszédében Kövér László, majd a család, a gyermekáldás, az egyház, a munka és az oktatás fontosságát is hangsúlyozta.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az ünnepségen köszöntésében elmondta, hogy a romániai oktatás alulfinanszírozott, és amellett foglalt állást, hogy a GDP hat százalékát fordítsák oktatásra Romániában. Szót ejtett a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumról is: az intézmény megszüntetését sem a szülők, sem az RMDSZ nem fogadja el. – fejtette ki.

Borítókép: MTI Fotó / Biró István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában