Elhanyagolt örökség

2017.09.13. 18:09

Közel egymilliárd forintért kínálják a sevillai világkiállítás Makovecz-pavilonját

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért, mintegy 918 millió forintért a huszonöt évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Az árverést lebonyolító sevillai kereskedelmi bíróság a hónap végéig várja az ajánlatokat az épületre, amelynek tulajdonosa, a Zent vállalatcsoport végelszámolás alatt áll. A pavilont két hitel is terheli, a kikiáltási ár a hitelérték negyven százaléka.

Az 1992-es világkiállítás egyik fő látványosságának számító ingatlan sorsa tíz évvel ezelőtt vett szomorú fordulatot. Az addig benne működő múzeumot a tulajdonos bezárta, akit azután a jelzálogpiaci válság csődbe vitt. Az elhagyatott épület állaga gyors romlásnak indult, az érzékeny faszerkezetben és a palatetőben komoly károkat okozott az andalúziai forró napsütés.

Az ingatlant felvették ugyan az andalúz történelmi örökségek listájára, ami garanciát jelent arra, hogy nem bontják le, de a felügyelettel megbízott helyi kormányzat nem foglalkozik a felújításával. Tavaly rácsokat kellett felszereltetniük, mert vandálok törtek be az épületbe.

(Borítóképünkön az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja, előtte az vásár látogatóival. Forrás: Lotfi Rachidi / AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában