bűnügy

2017.09.25. 19:40

Rekordmennyiségű hamis gyógyszert foglalt le az Interpol

Van köztük potenciálisan életveszélyes készítmény is.

Több mint 50 millió dollár értékben foglalt le az Interpol mintegy 25 millió – rekordmennyiségnek számító – hamisított és világszerte betiltott gyógyszert – jelentették be hétfőn Lyonban.

Az interneten árusított lefoglalt gyógyszerek között vannak étrend-kiegészítők, fájdalomcsillapítók, valamint epilepszia és merevedési zavarok elleni gyógykészítmények.

A hamisított – esetenként potenciálisan életveszélyes – gyógyszerek lefoglalását eredményező, Pangea X elnevezésű műveletet szeptember 12. és 19. között hajtotta végre az Interpol 123 országban. Az akcióban részt vett az Europol több szakértője is, közülük ketten Budapesten végeztek ellenőrzéseket.

A hatóságok több mint 3500 internetes oldal bezárását rendelték el, a világ több pontját őrizetbe vettek összesen mintegy 400 embert, illetve leállítottak több mint 3000 olyan online hirdetést is, amelyek a tiltott termékeket reklámozták.

A nemzetközi akciónak köszönhetően fény derült számos orvosi felszerelés illegális forgalmazására is, mintegy félmillió dollár értékben foglaltak le a hatóságok egyebek mellett fogászati implantátumokat, óvszereket, fecskendőket és sebészeti eszközöket.

A Pangea művelet még 2008-ban indult, akkor még csak nyolc ország részvételével. Az Interpol közleményében kiemelte: most első alkalommal afrikai országok is részt vettek a műveletben.

A tiltott gyógyszerek internetes forgalmazása folyamatosan növekszik, és ez a tendencia „életeket sodor veszélybe”

- hívta fel a figyelmet az Interpol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában