világszínvonal a cél

2017.10.06. 07:35

Fejlesztik a honvédség különleges alakulatát

Bővült az alakulat felderítő-hírszerző képessége és a műveleti helyszín rögzítésének képessége is. Fejleszteni kellett a híradás-informatikai és a támogatólövész-képességet is.

Folyamatosan fejlesztik a Magyar Honvédség különleges rendeltetésű műveleti alakulatának képességeit és felszerelését – mondta a Magyar Időknek Sándor Tamás ezredes, a szeptemberben dandárrá alakult alegység parancsnoka.

A lap pénteki számában megjelent interjúban a parancsnok elmondta: a katonai szervezet struktúráját egy amerikai-magyar közös munkacsoport segítségével több hónapos előkészítő munkában dolgozták ki, aminek eredményeként egy NATO-kompatibilis rendszert sikerült kialakítani, ami jóval rugalmasabbá teszi a különleges műveleti képességet. Az alakulat tudása fontos képességekkel bővült, illetve erősödött, ilyen például a felderítő-hírszerző képesség, a műveleti helyszín rögzítésének képessége is. Fejleszteni kellett a híradás-informatikai és a támogatólövész-képességet is.

A haditechnikai fejlesztésekről szólva megemlítette, hogy rövid távon a meglévő amerikai együttműködéssel magyar forrásokra támaszkodva olyan új homokfutó járműveket fognak kapni a különleges műveleti feladatokhoz, amelyek kiváló teljesítményt tudnak nyújtani felderítésnél vagy nagyobb távolságú manőverek végrehajtásánál.

A távlati terv egy regionális különleges műveleti parancsnokság létrehozása és NATO-akkreditációja. Ennek feltétele a telepíthetőség, a kommunikációs eszközök fejlesztése, az informatikai rendszerek integrációja – sorolta. Hozzátette: „ha ez megvalósul, akkor képesek leszünk lépést tartani nálunk sokkal nagyobb országok haderejével is”.

Sándor Tamás a lapnak elmondta, hogy külföldi missziókban is szolgálnak magyar különleges műveleti katonák, például Afganisztánban, Irakban, Koszovóban és Afrikában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában