Haladékot kaphat a CEU

2017.10.13. 18:08

A kormány benyújtotta a felsőoktatási törvény módosítását

Benyújtotta a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Az egyre fokozódó, minden jogi alapot nélkülöző nyomásgyakorlás ellenére a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire kötelezőek, még az amerikai Central European Universityre is – jelentette be az igazságügyi miniszter pénteken Budapesten.

Trócsányi László elmondta: a módosítás meghosszabbítja azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

A felsőoktatási törvény tavaszi módosítása kiszámítható, világos és mindenki számára teljesíthető feltételeket határozott meg

- jelentette ki a miniszter. Hozzátette: a feltételek minden Magyarországon működő és működni kívánó felsőoktatási tevékenységet végző külföldi intézményre, így az amerikai Central European Universityre (CEU) is vonatkoznak. Ezáltal biztosítható a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények átlátható működése – tette hozzá.

Trócsányi László jelezte: a kormány a törvényjavaslat benyújtásáról szóló döntése meghozatalakor figyelembe vette azt is:

voltak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek a rendelkezésre álló idő alatt teljesíteni tudták a számukra előírt új feltételeket.

Utalt arra, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a magyar kormány és Maryland állam közötti megállapodást kihirdető törvény. Ez lehetővé teszi a szintén amerikai McDaniel College Budapest további működését. Kitért arra, hogy az eddig előírt, 2018. január 1-jei határidő láthatóan elegendő volt azon Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményeknek, amelyek „a felesleges politikai vita és konfliktus helyett a megállapodást érdemben keresték”.

A miniszter elmondta, a kormány a megoldásban hisz, és figyelemmel van arra, hogy más Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményekkel, így többek között az amerikai CEU-val, még nem zárultak le a tárgyalások. Közölte azt is, hogy a kormány döntése meghozatalakor megfontolta a Magyar Rektori Konferencia (MRK) javaslatát is a feltételek teljesítésére előírt határidő meghosszabbítására. Jelezte, az MRK e javaslatát a Velencei Bizottság jelentésében kifejezetten üdvözölte.

Trócsányi László emlékeztetett, hogy a bizottság javaslata világossá tette, hogy a felsőoktatási intézmények szabályozása nemzeti hatáskör.

A Velencei Bizottság jelentésének egyik pontja szerint a vizsgált szabályok a jövőre nézve minden európai standarddal összhangban állnak, és legitim módon szolgálják a felsőoktatási intézmények átláthatóságát és azok magas színvonalú működését

- tette hozzá. „Magyarország ugyanakkor nem tudja elfogadni, hogy ezeket a szabályokat a már működő felsőoktatási intézményekre ne kelljen alkalmazni, hiszen éppen ez az értelmezés eredményezne diszkriminatív helyzetet” – mondta a miniszter.

Közölte: a kormány meggyőződése, hogy a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények, ha akarják, teljesíteni tudják a számukra előírt feltételeket, és bízik abban, hogy a mostani törvényjavaslattal meghatározott új határidő elegendő idő lesz a feltételek teljesítésére valamennyi érintett, még az amerikai CEU számára is. Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, akkor 2018. január 1-je helyett, 2019. január 1-jéig kell az egyetemeknek megfelelni a felsőoktatási törvény tavaszi módosításában előírt feltételeknek.

A tárcavezető hozzátette: az Európai Bizottsággal folytatott, a magyar kormány részéről teljes mértékben jogi, szakértői jellegű vitának tekintett párbeszéd folyamatban van, ezért a kormány bízik abban, hogy a kötelezettségszegési eljárás során felhozott jogi érveket a bizottság érdemben megfontolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában